Cum te ajută terapia ABA în TSA?

Terapia ABA este o știință în care se folosesc în mod sistematic diverse tipuri de proceduri care au drept scop îmbunătățirea semnificativă a comportamentului dar și maximizarea calității vieții a unei persoane care suferă de o tulburare din spectrul autist. Este un tip de terapie comportamentală care se centrează pe o serie de principii și tehnici care au rolul de a transformă comportamentele negative în pozitive.

Terapia ABA s-a dovedit a fi foarte eficientă, aducând o serie de rezultate bune la care au răspuns pozitiv persoanele care suferă de o tulburare din spectrul autist. Acest tip de terapie vine împreună cu numeroase beneficii după parcurgerea ședințelor de terapie. Informațiile sunt redate către voi în urma discuției cu cabinet de psihoterapie People Develop Center.

Care sunt beneficiile terapiei ABA?

Printre avantajele terapiei ABA se numără faptul că se bazează pe simplificarea învățării în etape simple, urmată de generalizarea noțiunilor învățate până în momentul în care informațiile pot fi folosite în viață de zi cu zi. Persoană devine mai motivată să învețe eficient cu ajutorul a diverse tipuri de recompense.

În urmă ședințelor de terapie, persoană care suferă de o tulburare din spectrul autist poate să devină mai independența prin îmbunătățirea performanțelor academice și competențelor lingvistice, va reuși să își mențină o igienă adecvată pe cont propriu, se va putea îmbraca în mod corespunzător, va asimila diverse cunoștințe utile și funcționale. De asemenea, printre aceste avantaje se mai numără și diminuarea comportamentelor nedorite, ameliorarea problemelor de motricitate, recunoașterea și numirea obiectelor din jur, recunoașterea persoanelor, recunoașterea acțiunilor și locațiilor. Persoană va reuși să povestească despre experiențele proprii și să fie mult mai independent.

 

Cât de multe ședințe sunt necesare pentru a obține avantajele menționate?

Însă, trebuie reținut faptul că fiecare persoană este diferită și, în funcție de recomandările terapeutului poate să fie vorba despre un număr mai mare de ședințe sau mai mic. De asemenea, ritmul de învățare este diferit, de asemenea, și preferințele și motivațiile. Evaluarea comportamentală inițială, cea de la prima întâlnire dintre pacient și terapeut va oferi informații relevante despre definirea structurii unui plan / program individualizat de terapie. Pe parcursul procesului, terapeutul ține evidență evoluției și înregistrează reușitele și eșecurile rezultate în timpul ședințelor.

Atunci când se urmează terapie ABA rezultatele nu apar instantaneu deoarece fiecare pacient este diferit și înregistrează informațiile într-un ritm propriu.

Terapia ABA este un mijloc foarte eficient prin care se pot obține rezultate indiferent de cât de grave sunt problemele cu care se confruntă un pacient. Dar, pentru a obține rezultate este necesar că fiecare ședința de terapie să fie urmată cu strictețe pentru a putea beneficia de mai multă independența și de soluții optime pentru a avea mulțumirea că în fiecare zi pacientul a înregistrat progrese simțitoare. Terapia este un proces continuu de dezvoltare, învățare și modelare comportamentală. Durata intervenției se stabilește în mod personalizat pentru fiecare persoană în parte iar pe tot parcursul terapiei se urmărește dezvoltarea abilităților funcționale și generalizarea acestora, obiectivul final fiind reprezentat de recâștigarea independenței pacientului.

Fiecare ședința este foarte importantă deoarece, pas cu pas se înregistrează progrese și pacientul va putea să aibă parte de toate avantajele despre care am vorbit mai devreme.

Lasă un comentariu