Dacian Cioloș și pățania lui Nicias

Dacian Cioloș a fost nominalizat ca premier de către Palatul Cotroceni. Dacian Cioloș a mai fost premier tehnocrat în 2015-2016. A fost Ministru al Agriculturii, Comisar European pe Agricultură și este europarlamentar.

Totuși, nominalizarea lui Dacian Cioloș amintește de un episod al Războiului Peloponesiac. Nicias a negociat în 421 a. Chr. o pace pe 50 de ani care a durat 6 ani, între Atena și Sparta.

În 415, Alcibiade dorește să atace Sparta în Sicilia și pornește o expediție ateniană. În preziua plecării în expediție, o mână criminală a mutilat Hermele, statuile protectoare ale navigatorilor. Toți au dat vina pe Alcibiade, care a trădat fugind la perși. Campania din Sicilia a fost un eșec și vina a căzut tocmai asupra lui Nicias.

În unanimitate, presa susține că Dacian Cioloș nu va fi premier votat de Parlament. Manevra președintelui Iohannis amintește de pățania lui Nicias. Dacian Cioloș va pierde prestigiul important de altfel pe care îl are în plan personal. A fost cândva pacificator în 2015. Florin Cîțu a dat foc politicii românești. Dacian Cioloș trebuie să îl stingă dar nu este dorit de PNL. Nici el nu agreează PSD și AUR. Așdadar, numai cu USR și UDMR nu face guven. Niciun partid nu va gira guvern minoritar cu UDMR și USR.

Dacian Cioloș va fi un politician sacrificat

Este clar că președintele Iohannis va decredibiliza majoritatea care l-a demis pe Florin Cîțu, oferind un om de sacrificiu.

Personal, cred tot mai mult în scenariul stării de urgență. Lucrurile o iau razna, pandemia scapă de sub control. Pare tot mai plauzibil ca Florin Cîțu să rămână premier fiindcă după căderea firească a lui Cioloș, Iohannis îl poate desemna pe Florin Cîțu.

Ludovic Orban bate spre o rupere de PNL cu parlamentarii lui fideli, ceea ce complică jocul politic.

Criza economică acaparează România care are guvern demis care asigură interimatul. Pare tot mai plauzibil ca Florin Cîțu să fie a doua nominalizare iar Cioloș să fie un om care va fi sacrificat politic.

Lasă un comentariu