Delapidări la un fond privat de pensii gestionat de BRD depistate de procurori: 48 de percheziții în București și 12 județe

80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe pentru ridicarea unor înscrisuri au fost emise de procurori. Poliția a dat azi startul la 48 percheziții domiciliare în; Bucureşti, Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu,Braşov,Vâlcea,Vrancea, Gorj.

La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat BRD (pilonul II de pensii), au sesizat lipsa documentelor justificative pentru operațiunile de debitare a unor conturi de depozit.

În urma probatorului administrat au fost întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații. Faptele au fost reținute în sarcina a 15 persoane fizice. Doi ancehtați erau angajați BRD. Ei sunt vizați alături de mai multe persoane juridice.

În perioada 2019- 2022, doi angajați BRD, cu sprijinul unor apropiați și a 7 persoane juridice, și-ar fi însușit și folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei (5 milioane euro), din conturile fondului privat de pensii.

Au fost găsite la percheziții ceasuri de lux, mașini de lux și alte obiecte de valoare, sume de bani.

Comuncatul Polției este următorul:

”Astăzi, 30 iunie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1, cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pune în aplicare 48 de mandate de percheziție domiciliară, 80 de mandate de aducere și 32 de ordonanțe de ridicare înscrisuri la adrese din București și județele Ilfov, Teleorman, Constanța, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Vrancea și Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracțiunii de delapidare”.

Debitarea conturilor s-a făcut fie transfer direct către conturile celor vizați de anchetă și ale persoanelor fizice, cât și prin transfer către conturile unor persoane juridice, prin plăți pentru achizițiia unor bunuri, servicii fictive.

Așadar, prezentate în 2008 ca o investiție de succes și foarte sigură pentru viitor, fondurile private de pensii au devenit ținta operațiunilor financiare ilicite.

BRD nu a ieșit cu un punct oficial de vedere, dar aceste grave infracțiuni anchetate vor afecta imaginea insituției financiare parte a grupului francez Societe Generale.

Lasă un comentariu