Suntem siguri că ați citit zeci de articole despre proiecte de tip do it yourself în legătură cu amenajarea unei oaze de relaxare în grădină. Acest articol este menit să însumeze informațiile deja cunoscute pe această temă.
Deci, dacă te afli în pragul unui proiect de acest gen iată câteva repere de care să ții cont.
În nebunia din zilele noastre, dar mai ales acum cu această pandemie, care ne-a forțat oarecum să ne regândim viața, acasă, mulți am ajuns să ne reamenajăm casa și grădina. S-a repus accentul pe viața de familie și unde altundeva ar fi locul cel mai ideal pentru a petrece timp de calitatea alături de cei dragi decât grădina. Cum în astfel de vremuri este mai greu să lucrezi cu meșteri, dar faptul de a ieși din zona noastră de confort și de ce nu să ne implicăm ca și familie într-un proiect al familiei o oarecare provocare. Cele mai căutate site-uri au fost cele care oferă informații cum anume se pot realiza aceste proiecte în cel mai scurt timp, cu un buget cât se poate de restrâns și cu unelte pe care le găsim chiar la noi acasă.
Acest articol se axează pe această idee: crearea unui spațiu, în aer liber care să ne ofere escapada pe care ne-o dorim. Desigur amenajarea acestui spațiu depinde foarte mult de mărimea terenului pe care deține și de spațiul care ne stă la dispoziție.
Aș spune deci, că unul dintre cei mai importanți pași este planificarea. Trebuie să ne gândim la ce ne dorim: un locșor pentru o măsuță de cafea și un scaun la un loc umbrit unde să petrecem câteva clipe să ne bem cafeaua dimineața sau să citim câteva rânduri, sau dorim un loc mai mare unde să putem ieși cu copii la un foc de tabără sau un joc de societate, sau de ce nu un loc unde să petrecem alături de prieteni momente simple, de neuitat. În funcție de acest lucru ne vom orienta și după materialele de construcții pe care le vom folosi. Astfel, dacă dorim doar locșorul pentru cafeaua de dimineață, putem folosi piatră spartă. Acest tip de piatră este o piatră neuniformă, dar care se leagă frumos împreună când este compactată, formând o suprafață stabilă și totodată rustică. Acest tip de piatră spartă vine în diferite dimensiuni și culori iar flexibilitatea acesteia ne oferă posibilitatea să dăm orice formă dorim oazei noastre. Și nu în ultimul rând este una din cele mai puțin costisitoare variante pe care le putem alege. Apoi, dacă dorim să amenajăm un loc mai mare pentru organizarea unor petreceri în aer liber putem folosi plăci de granit, sau alte plăci din pietre naturale, cu care se va lucra un pic mai greu din cauza rigidității lor, se mai pot folosi pietre de pavaj din beton, lemn sau chiar plastic.
Dacă ne-am decis în privința destinației locului va trebui să ne gândim și la locația acesteia: lângă casă, într-un loc mai retras în fundul grădinii, mai la soare mai la umbră, poate în jurul unor plante. Și aceste lucruri vor influența și materiale de construcții pe care le vom folosi, pentru că, așa cum spuneam mai sus unele sunt mai flexibile iar altele mult mai puțin permisive și mai greu de manevrat. Un alte element important îl constituie designul acestui spațiu: dacă va fi curbat desigur iarăși vor veni în discuție anumite materiale de construcții dacă va avea o formă dreptunghiulară pot veni în discuție alte materiale. Apoi un element de care să nu uităm ar fi: cât de expus va fi locul elementelor naturii, mai ales apei, zăpezii. Piatra spartă și celelalte pietrișuri sunt folosite destul de des pentru că oferă drenaj apei pe când plăcile sau pavajul prefabricat va trebui sa aibă o anumită cădere pentru a nu acumula apă.
Dacă s-au stabilit aceste detalii importante, pașii de lucru sunt cam aceeași pentru a construi acest loc de relaxare.
Iată de ce vom avea nevoie: de o cazma dreptunghiulară, o greblă, o placă vibrantă sau orice alt instrument confecționat pe loc, care să împlinească acestă funcție și unelte de trasat forma aleii (furtun de stropit, sfoară de zidărie, spray pentru marcat, etc.), la care se va mai adaugă o rindea pentru măsurarea adâncimii fundației, un ciocan, și o prelată pentru transportarea sau depozitarea pământului scos din fundație.
Pașii pentru realizarea lucrării sunt aceeași pentru oricare tip de material ați alege:
Trasarea mărimii și formei terasei
Săparea fundației și întărirea acesteia cu piatră dacă este nevoie
Tasarea și nivelarea solului, așezarea membranei anti buruieni
Așezarea bordurii
Ultimul pas umplerea cu pietriș sau așezarea plăcilor
Echipa Autocompres speră că v-a fost de folos și de această dată! Spor în tot ceea ce faceți!