Dezastru economic la Tulcea: ALUM SA, producătorul local de alumină închide producția pentru următoarele 18 luni

Producătorul de alumină de la Tulcea, ALUM SA, principalul furnizor pentru uzinele de aluminiu de la Slatina (Alro deține facilitățile de la Tulcea și Slatina, parte a unui concern cu sediul în Olanda dar cu capital important rusesc) anunță că timp de 18 luni nu va mai produce alumina (din prelucrarea bauxitei) ci o va importa din India.

Explicația a fost că producătorul de la Tulcea nu poate ține pasul cu majorarea tarifelor la electricitate. Va fi o reacție în lanț pentru că circa 1000 de tulceni ar putea fi șomeri, iar eventualele crize în lanțul logistic ar putea afecta și uzina de la Slatina.

Se pare că în contextul în care capitalul rusesc este tot mai disprețuit în Europa pe fondul conflictului din Ucraina, România este o victimă colaterală.

Deși premierul Ciucă a reluat teza susținerii Ucrainei pentru reconstrucție, la fel cum a zis și Klaus Iohannis la conferința de ieri, rămâne o necunoscută ce va face Guvernul pentru economia românească, aceasta primind astfel încă o lovitură. Se pare că nu criza curentului ar sta la baza deciziei uzinei de la Tulcea ci mai degrabă situația complicată de pe plan extern.

Lasă un comentariu