„Diaspora politică” infracțională de peste granițe

Zilele acestea, capul de afiș al știrilor este ținut de noua amânare din dosarul extrădării Elenei Udrea din Bulgaria și de arestarea și reținerea fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu în Atena de către o formațiune a Interpol. Sorin Oprescu ar dori azil politic în Grecia, iar autoritățile române au demarat cererea de extrădare.

Cât de ușor s-ar obține un azil politic în Grecia sau Bulgaria de către un român? Teoretic, șansele sunt aproape nule. De ce?

Cele trei state, România, Bulgaria și Grecia sunt state membre ale UE, deci valorile politice și justiția respectă teoretic normele europene.

Sorin Oprescu a fost ani de zile manager de spital universitar și politician. Până una alta, grecii îl țin pe teritoriul lor și nu se știe care va fi soarta extrădării lui.

România mai are încă activat MCV pe Justiție, adică este monitorizată.

Bulgaria însă a început să ia din urmă marii corupți cu privatizările anilor 90. Oricum, bulgarii erau departe de industria din România.

Republica Moldova însă nu își extrădează cetățenii, indiferent de infracțiunea comisă pe teritoriul altor state.

Femeia pompier din dosarul Colectiv, originară din Republica Moldova ar putea executa pedeapsa acolo sau și-ar putea revizui procesul. Șansele de a fi adusă în România sunt practic nule.

Cum este posibil ca unii condamnați să scape cu fuga? În primul rând, dispun de consultanța unor avocați de calibru care exploatează fiecare chichiță procesuală.

În al doilea rând, au legături în lumea justiției și sunt informați. Elena Udrea a fost prinsă în ziua condamnării. Sorin Oprescu plecase cu două săptămâni mai devreme.

Piedone a fost reținut la aeroport sub pretextul unei audieri în alt dosar.

Până la urmă, problema este dacă se vor recupera prejudiciile. Până la urmă, recuperarea lor este esențială. Să nu uităm câți bani costă procesele interminabile: anchete, salarii, expertize etc. Condamnații pierd șansa de a mai face politică.

Sorin Oprescu ar ieși din închisoare la 73-75 de ani, iar Elena Udrea, la aproape 48-49 de ani.

Oricare ar fi soarta condamnaților, nu putem să spunem decât că „scapă cine poate”…

Lasă un comentariu