Dintii mobili – Semne, cauze si tratament

Mobilitatea dentara nu este de obicei ceva ce observi peste noapte – poate dura luni sau ani pentru a recunoaste aceasta problema. Dar ar trebui sa fii ingrijorat de mobilitatea dentara si poti face ceva pentru a o preveni sau trata? Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre semnele, cauzele si tratamentul dintilor mobili.

​Este posibil ca dintii tai sa se miste?

Nu numai ca este posibil ca dintii tai sa se miste in timp, ci este de fapt normal. Dintii tai vor continua sa se miste usor de-a lungul vietii catre partea din fata si centrul gurii – un proces cunoscut sub numele de deriva meziala. Dar aceasta schimbare este progresiva, asadar nu este ceva ce se poate observa ca se intampla zi de zi. Cu toate acestea, mai multi factori – inclusiv afectiunile parodontale (gingivale) si alte probleme de sanatate – pot exacerba gradul de miscare la care sunt supusi dintii tai. Acest lucru poate duce la complicatii, inclusiv dinti strambi si malocluzie. Daca esti ingrijorat de mobilitatea dintilor tai si doresti sa o minimizezi, cel mai bine este sa mergi la un medic ortodont pentru o evaluare profesionala.

​Ce cauzeaza mobilitatea dentara anormala la adulti?

Adesea vedem pacienti care au observat modificari in pozitia dintilor lor superiori si, in special, a dintilor inferiori din fata, in adolescenta tarzie sau ca adulti tineri. Unii dintre acesti pacienti aveau dintii foarte drepti inainte. Este usor sa dai vina pe molarii de minte pentru aceste modificari, deoarece acesta este momentul in care au tendinta de a erupe, dar exista de fapt multi alti factori posibili care pot afecta pozitiile dintilor.

Dintii tai stau intr-un os viu, in schimbare, nu in “beton”. Prin urmare, pozitiile dintilor pot fi afectate de oricare dintre urmatorii factori sau de o combinatie a acestora:

  • Cresterea tarzie a maxilarului inferior (mandibula), care poate duce la inclinarea spre interior a dintilor frontali inferiori;
  • Modificari ale elasticitatii obrajilor si buzelor;
  • Pierderea tesutului gingival sau a sustinerii osoase pentru dinti cauzata de bolile gingivale.

Exista o presupunere ca molarii de minte “imping” si exercita presiune pe ceilalti dinti, ceea ce in cele din urma face ca dintii din fata sa fie mai inghesuiti. Multe studii au evaluat aceasta teorie si au descoperit ca molarii de minte nu sunt cauza principala a inghesuirii dentare.

​Pot migra dintii inapoi dupa ce ai purtat aparat dentar?

Da – fara utilizarea corecta a dispozitivului de fixare. Aparatul dentar exercita o presiune subtila, dar constanta, asupra dintilor tai, aliniindu-i incet. Odata ce aparatul dentar este indepartat, dintii tai vor avea intotdeauna un anumit potential de a se deplasa din pozitie, cu toate acestea, deplasarea este imprevizibila si poate diferi de la pacient la pacient. Aici intervine dispozitivul de fixare (retainer sau gutiere). Retainerul este un dispozitiv ortodontic conceput pentru a mentine dintii de pe arcada inferioara in pozitie. Pentru dintii de pe arcada superioara, ortodontii recomanda de obicei folosirea unei gutiere, aceasta avand acelasi scop ca retainerul.

​Cum poti preveni mobilitatea dentara?

Controalele stomatologice regulate sunt esentiale. Stomatologul tau va evalua starea de sanatate a dintilor si gingiilor tale pentru a ajuta la prevenirea migrarii dintilor inainte ca aceasta sa apara.

Daca ai purtat aparat dentar, este deosebit de important sa utilizezi corect retainerul si gutiera.

In cele din urma, nu uita de igiena ta dentara. Periajul si folosirea atei dentare in mod regulat vor preveni acumularea de placa bacteriana, diminuand riscul de aparitie a problemelor gingivale care pot cauza mobilitate anormala a dintilor.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie