Domnica Trop, Tezaur Uman Viu din Mehedințiul de sub munte a împlinit 84 de ani

Domnica Trop s-a născut la 22 iunie 1938, la Isverna în Judeșul Mehedinți.

Domnica Trop, descoperită de învățătorul Vasile Căpăstraru care a prezentat-o unor artiști consacrați ca Ion Dolănescu, Maria Ciobanu (Domnica Trop avea 35 de ani în 1973) și-a creat un repertoriu specific zonei muntoase de interferență dintre județele Mehedinți (Oltenia) și Caraș-Severin (Banat montan). Domnica Trop s-a remarcat prin faptul că a promovat un melos distinctiv față de tot ceea ce se cântă în general în folclorul românesc din Oltenia.

Domnica Trop a obţinut premii și distincții deosebite precum Trofeul Festivalului „Cântec nou în Mehedinţi”, Premiul Special pentru Autenticitate la Festivalul „Maria Tãnase” (1973).

Au urmat Locul I pe ţarã la Festivalul „Cântarea României” (1979) şi Premiul Naţional „Ethos” (1999). A fost prima oară când judeţul Mehedinţi a obținut acest premiu.

Renumitul dirijor Paraschiv Oprea își amintea: „Pot sã spun cã mã «jucam» cu ceilalţi solişti, dar aveam emoţii cu Domnica Trop. A fost şi o întâmplare hazlie: dirijam introducerea orchestralã, dupã care m-am apropiat de ea, ca sã-i dau intrarea. Uitându-se cu coada ochiului, se rãţoieşte la mine, tare, la microfon: «Domn maistru, nu mai da, bre, din mâini, cã mã încurci!». Vã daţi seama ce a fost în salã: publicul a izbucnit în râs. Dupã acest intermezzo am reluat piesa, iar Domnica Trop a cântat dumnezeieşte. Eu trebuia sã fiu atent la ea, sã ghidez orchestra dupã ea… A fost un succes imens!”

Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial i-a acordat Domnicăi Trop, în luna noiembrie 2013, titlul de „Tezaur Uman Viu”.

În anul 2019, în Județul Mehedinți, la Isverna a fost organizată prima ediție a festivalului național de muzică populară intitulat „Domnica Trop”.

Lasă un comentariu