miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăStiri RomaniaStiri BucurestiElitele României: omul de...

Elitele României: omul de radio Monica Lovinescu (1923-2008)

Nu de puține ori, ne revine în memorie vocea Monicăi Lovinescu, de la microfonul ”Europei Libere”, postul de radio care emitea pentru țările aflate în blocul comunist. Un excepțional om de cultură, Monica Lovinescu a fost unica fiică a marelui critic literar Eugen Lovinescu, în timp ce Horia Lovinescu și Anton Holban erau veri cu aceasta.

Mama sa, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu s-a născut la Crușeț, Dolj, la 28 februarie 1887. Deci, Monica Lovinescu era pe jumătate olteancă. Monica a copilărit în vacanțe la Crușeț, însă, după plecarea în exil și după 1989, nu a mai ajuns acolo niciodată. Mama ei a murit în închisoare, refuzând să o cheme în țară pe fiica sa, care trăia la Paris.

A văzut lumina zilei în București, la 19 noiembrie 1923. În lumea literelor, debutul său a fost fulminant. La 8 ani publica primul basm, iar la 15 ani, revistele Vremea și Kalende îi publicau schițe și nuvele.

Anul morții tatălui ei, 1943, o găsește în ipostaza debutului în arta prozei lungi, publicând romanul În contratimp. După 1945, a publicat cronici teatrale.

În 1946, a devenit licențiată în Litere la București și a fost angajată ca asistentă a lui Camil Petrescu, conducând seminarul de Teatru.

Schimbarea de regim în România o determină să candideze pentru o bursă din partea statului francez la Paris. Admisă, în septembrie 1947, a cerut azil politic în ianuarie 1948.

Opera sa cuprinde scrieri originale, traduceri în franceză, precum celebrul roman A douăzeci și cincea oră, scris de Virgil Gheorghiu.

În perioada 1951-1974 a lucrat la Radio France (emisiuni în limba română, emisiuni pentru Europa de Est), iar din 1962 a devenit colaboratoarea ”Europei Libere”, cu emisiunea devenită celebră ”Actualitatea românească”, precum și cu emisiunea ”Teze și Antiteze la Paris”.

Monica Lovinescu a militat pentru salvarea disidentului român Paul Goma, care a reușit să obțină azilul politic în Franța, în 1977.

În data de 18 noiembrie 1977, Monica Lovinescu a fost atacată în curtea locuinței sale de agenți plătiți cel mai probabil de forțele represive de la București, nemulțumite de criticile pe care seară de seară, Monica Lovinescu le aducea guvernului comunist al României. Monica Lovinescu a fost grav rănită, însă a fost auzită țipând, agresorii au fugit. Monica Lovinescu și-a revenit în spital, după cinci zile de comă, apoi a revenit la microfon de unde a anunțat agresiunea.

Monica Lovinescu s-a căsătorit cu Virgil Ierunca, cunoscut om de litere, cei doi făcând echipă în lupta pentru promovarea intereselor României.

După 1989, cei doi au revenit în România, Monica Lovinescu publicând articole și cărți la edituri românești și în reviste românești.

Monica Lovinescu a donat apartamentul unde tatăl său, Eugen Lovinescu, coordonase cenaclul ”Sburătorul”, Fundației Humanitas Aqua Forte în anul 2000.

În anul 2008, a fost publicat La apa Vavilonului, o carte de memorii. Monica Lovinescu a donat locuința sa și a soțului său din Paris, statului român, pentru ca în aceasta să fie găzduiți studenți și bursieri români în Franța.

La 20 aprilie 2008, Monica Lovinescu a decedat la Paris, urnele funerare ale ei și soțului ei fiind apoi înhumate la Fălticeni.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.