Foști directori ai RAAN Drobeta Turnu Severin, trimiși în judecată de către DNA

Date:

Foştii directori din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), Gheorghe Dulcea şi Gheorghe-Silviu Constantin, au fost trimişi în judecată în stare de libertate de către procurorii DNA într-un dosar de abuz în serviciu. DNA îi acuză că ei ar fi aprobat ilegal plata a peste 55 de milioane de lei către o societate comercială.

Gheorghe Dulcea, la data faptei îndeplinise succesiv funcţiile de director economic (1 ianuarie 2008 – 17 mai 2012) şi, ulterior, director general (18 mai 2012 – 28 martie 2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Gheorghe-Silviu Constantin fusese la data faptei director economic adjunct/şef serviciu financiar contabilitate în cadrul RAAN – Sucursala Romag Termo.

Mihai Trăilescu fusese la data faptei şeful Serviciului investiţii în cadrul RAAN – Sucursala Romag Termo.

DNA precizează: „În perioada februarie – iulie 2012, inculpații Dulcea Gheorghe și Constantin Gheorghe-Silviu, în calitățile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activități Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalți doi inculpați. S-a reținut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11 598,580 lei. Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților. Plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți. Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor. În condițiile derulării contractului mai sus menționat, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate. Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare. În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaților”,

DNA a stabilit că infracțiunile s-au comis la derularea contractului încheiat, în 12 mai 2009, între Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – Romag Termo şi o societate comercială. RAAN trebuia să beneficieze de furnizarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de evacuare a deşeurilor (zgură şi cenuşă) produse de termocentrala,sucursală a Romag Termo din comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, judeţul Mehedinţi.

Tribunalul Mehedinți a primit dosarul spre judecare.

Termocentrala asigura agentul termic pentru Municipiul Drobeta Turnu Severin și aburul tehnologic pentru producerea apei grele folosite ca moderator şi agent de răcire pentru Reactoarele Iși II ale Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă.

Înainte de 1989, atât RAAN sau Combinatul de Apă Grea cât și Termocentrala Halânga erau obiective ultrasecrete de interes strategic deosebit.

Imediat după Revoluție, serviciile secrete românești au surprins un individ care încercase să fotografieze instalațiile RAAN.

Așadar, printr-o serie de infracțiuni economice și nu numai, un obiectiv strategic românesc a ajuns în faliment.

Chestiunea încălzirii orașului Drobeta Turnu Severin nu este definitivată nici azi. O parte din instalații alimentate cu păcură sunt deschise în perioada noiembrie-martie a fiecărui an pentru încălzire și apă caldă menajeră. Vara, severinenii nu au apă caldă, majoritatea având boilere electrice care generează costuri mari de curent.

Primăria orașului depune eforturi uriașe pentru a primi bani de la Guvern pentru a primi banii pentru păcură. Sezonul trecut, deși la 1 martie, temperaturile încă erau aproape de 0 grade, Primăria a rămas fără bani și a sistat căldura în sistem centralizat pentru orașul de la Dunăre.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...