Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat

Aflat la o întrunire electorală, în orașul japonez Nara, fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat cu două focuri de armă. Premierul, în vârstă de 67 de ani a fost asasinat cu o armă artizanală. A suferit două răni grave la gât și în clavicula stângă. Transportat de urgență cu un elicopter, cu toate eforturile medicilor, el nu a mai putut fi salvat.

În această duminică, trebuiau să aibă loc alegeri pentru camera superioară a Parlamentului Japoniei. Shinzo Abe face parte dintr-o familie de politicieni care au luat parte la viața politică a țării timp de un secol. Shinzo Abe, cel mai longeviv șef de guvern al Japoniei de după 1945 avea poziții conservatoare, ușor spre extrema-dreaptă, pro-monarhiste, Japonia fiind monarhie constituțională.

Poliția a reținut un suspect de 41 de ani, ca posibil atentator.

Nu se cunoaște mobilul atentatului, dacă a fost o acțiune personală, izolată, nemotivată, motivată ideologic sau dacă este rezultatul unui complot organizat.

Ca o paranteză, bunicul lui și el premier în anii 60, a supraviețuit în 1960 unei tentative de asasinat prin îjunghiere.

Lasă un comentariu