Fostul Primar General al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv. În prezent, este dat în urmărire internațională

Ani la rând, presa aservită PSD dar și foștilor membri ai PSD a comentat că DNA ar fi ars gazul de pomană și că marii corupți scapă.

În numai două zile, doi grei ai PSD din epoca de glorie, Cristian Popescu Piedone și Sorin Oprescu au fost condamnați definitiv la închisoare. Dacă la Cristian Popescu Piedone, condamnarea vine în dosarul Colectiv, la Sorin Oprescu, acuzația care i-a adus sentința a fost corupția cu aspectele care decurg de aici.

Dacă Piedone a primit o pedeapsă redusă la jumătate decât se propusese inițial, la Sorin Oprescu a fost tocmai invers, adică sentința definitivă conține o pedeapsă dublă.

Cristian Popescu Piedone a încercat să o șteargă cu primul avion, înainte de 1 mai, anticipând ce avea să urmeze, dar a fost prins la aeroport. Sorin Oprescu a reușit să fugă din țară.

Mesajul ultimelor luni este cu bătaie lungă. Traian Băsescu și-a piedut privilegiile, fiica sa este la un pas de pușcărie, Elena Udrea a fugit din țară și e în proces de extrădare. Marian Vanghelie este și el în plină confruntare cu instanțele fiindcă și pe el îl așteaptă ani grei de pușcărie.

Astfel, în antecamera algerilor din 2024, PSD este curunt lovit. Doi președinți de partid închiși, Năstase și Dragnea, unul anchetat un timp, Victor Ponta, un apropiat al lui, Dan Șova, aflat și el în plină luptă pentru a evita închisoarea, un alt apropiat, Sebastian Ghiță fugit în Serbia.

PNL și PSD formează un guvern, dar se pare că PSD pierde teren. Chiar dacă aceia pe care i-am nominalizat nu mai sunt de mult prin PSD, ecoul rămâne. Toți cei menționați sunt punctul nodal al unei caracatițe a corupției. Victor Ponta o face pe intelectualul la televizor, deși scandalul Colectiv care l-a trimis la pușcărie pe Piedone l-a demis și pe el ca premier.

Laura Codruța Kovesi este azi șeful unei structuri europene anticorupție care a început să atace mari dosare europene.

În opinia mea, faptul că Piedone și Oprescu au ajuns la pușcărie nu este ceva întâmplător. Nimeni nu poate spune că sunt nevinovați. Din cauza deciziilor lui Piedone, zeci de morți de la Colectiv umplu cimitirele. Oprescu a fost condamnat pentru crearea unui grup infracțional organizat, nu pentru orice găinărie de cartier.

Mulți politicieni de top care au probleme cu justiția își cam fac bagajele la ora asta, caută țări care să nu-i extrădeze la o adică.

Nu este un secret pentru nimeni că de la Sorin Oprescu și Piedone, se va ajunge și la alții. Cum și de la Elena Udrea se va ajunge și la alții. Prin pușcărie, omul începe să își mai amintească una alta, doar cei prinși că au furat nu au furat singuri. Evident, mulți i-au denunțat și au scăpat.

Să nu uităm că și Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu are și el un dosar, iar învinuitul principal, un primar care a dat ilegal ajutoare și-a recunoscut vina și a dat detalii despre infracțiunea comisă de el și despre cine și cum a intervenit. Când unul din anturaj recunoaște, ceilalți oricât ar încerca, tot nu prea au cum să scape.

Cert este că Sorin Oprescu, primul primar PSD în București după mulți ani de dominație a dreptei și-a încheiat rușinos cariera politică.

Și Daniel Tudorache și Robert Negoiță au dosare și riscă și ei condamnări pentru cauze diverse.

Așadar, „greii” politicii anilor 2000 încep să ajungă la închisoare mai devreme sau mai târziu. Se curăță ringul de principalii „influenceri” politici (adică politicieni de top care au rămas să manevreze din culise chiar dacă nu mai ies în față), iar o dată cu ei cad și rețelele țesute în jurul lor, deși astfel de rețele caută să taie legăturile directe și să se reconfigureze în subteran.

Chiar dacă nume precum Călin Popescu Tăriceanu au fost achitate, chiar dacă Ponta încă mai dă lecții pe la televizor. este clar că în 2024, nu va mai fi niciun politician de top care a jucat în arenă în anii 2000.

O scenă politică fără Liviu Dragnea, Victor Ponta, Cristian Piedone, Sorin Oprescu, Traian Băsescu, Elena Udrea, Călin Popescu Tăriceanu înainte de 2024 spune multe. S-a prăbușit o lume de genul celei din filmele din seria „Nașul”. Sau dacă nu s-a prăbușit, pică bucăți mari din tencuială cum se spune. Nu doar Bucureștiul ar fi distrus la un cutremur clasic, politica însăși se va cutremura după aceste arestări.

În mod clar, Sorin Oprescu nu a plecat din țară de frica pușcăriei. A plecat pentru a încerca să supraviețuiască acestui șoc și să reziste cât mai mult până la momentul prinderii care nu se știe cât va întârzia.

A propos de Paul al României, prințul cu dosarul Băneasa se mai aude ceva?

Elena Udrea încearcă să rezisste în Bulgara, avocații ei căutând chichițe peste chichițe.

Evident, aceste condamnări a darul de a mai muta atenția opiniei publice de la scumpiri, de la criză de la una de la alta. „Lasă că le-a ajuns cât au furat, stau un an doi trei și rămân cu ce au adunat” parcă ar zice românii la o bere la birtul din sat unde e dat televizorul pe vreun breaking news.

În mod cert după evoluțiile ultimelor luni, este clar că o pagină a scenei politice s-a întors. Despre Sorin Oprescu, Băsescu și alții se va vorbi așa ca de Safi, FNI, Bancorex, Flota și altele… Adică la timpul trecut…

Lasă un comentariu