Gheorghe Grigore Cantacuzino -omul forte al conservatorismului românesc

Date:

Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a născut la 22 septembrie 1832 la București. Era descendent al unei familii de mari proprietari.

A studiat la Paris, unde în 1858,  a devenit  doctor în ştiinţe juridice, susținând  teza  „Teoria inovaţiei în dreptul românesc şi cel francez”. Căsătorit cu Zoe Bibescu,apoi cu Ecaterina Băleanu, a avut  şapte copii, o fată şi şase băieţi.

A fost creditat drept românul cu averea cea mai mare până la detronarea sa de către craioveanul Ioan C. Michail. Pe Calea Victoriei în București, Grigore Canracuzino, numit „Nababul”  a avut faimosul Palat cu Lei de pe Calea Victoriei, moștenit de nora sa, Maruca (văduva unuia din fiii săi), soția de mai târziu a lui George Enescu.

La una din moșiile sale, a dorit să construiască un palat care să imite Trianonul de la Paris, la Florești Prahova. La Bușteni a construit castelul Zamora.

A fost Ministru de Finanțe în Guvernul Lascăr Catargi în anii 1873 -1875, a fost de mai multe ori prețedinte al Adunării Deputaților și al Senatului.

Gheorghe Grigore Cantacuzino a fost  ales Preşedintele Partidului Conservator la 30 martie 1899. Întrucât din 1895 funcționa rotativa guvernamentală, Regele Carol I i-a oferit mandatul de Președinte al Consiliului de Miniştri.

Guvernele Cantacuzino (11 aprilie 1899 – 7 iulie 1900; 22 decembrie 1904 – 12 martie 1907) au adoptat Legea creditului pentru continuarea fortificaţiilor, Legea etalonului-aur şi reorganizarea Băncii Naţionale, Legea organizării magistraturii, Legea împotriva cumulului, Legea pensiilor civile (noiembrie 1889).

S-a pronunțat deschis pentru apărarea  românilor din Transilvania  anchetați în  procesul memorandiştilor (aprilie – mai 1894).

Deși comuniștii au revendicat ziua de 1 Mai,  prima oară în România, această zi s-a celebrat în timpul primului său mandat de șef al Executivului .

A murit la București, la 23 martie 1913, pe când era Președinte al Senatului.

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...