In ultimele decenii, agricultura a prins amploare si a suferit schimbari enorme. Au devenit mai rapide metodele de cultivare ale plantelor, mult mai eficiente, toate acestea datorita dezvoltarii sectorului de utilaje agricole. Cand vine vorba de o ferma, ca aceasta sa functioneze rapid, masinariile agricole reprezinta un „must have” al acestui domeniu.
Desi uneltele vechi si noi se inlocuiesc in general intre ele, decizia trebuie luata tinand cont de investitiile pe care masinariile contemporane le necesita fata de uneltele traditionale, precum si de productivitatea pe care o ofera si de capacitatea lor de a respecta principiile agriculturii durabile.
Este obisnuit ca atunci cand ne gandim la utilaje agricole, primul lucru care ne vine in minte sa fie tractoare puternice sau recolte gigantice. Desi consumatoare de energie, aceste masini contemporane nu se opun principiilor agriculturii durabile, deoarece nu dauneaza solului si respecta standardele stricte de mediu.
Cand vine vorba de timp, adoptarea solutiilor inseamna:
- Sa evitati risipa prin calcularea exacta a necesarului de apa al culturii si prin depistarea din timp a aparitiei bolilor plantelor sau a prezentei daunatorilor;
- Realizarea unor economii semnificative din punct de vedere al resurselor economice;
- Controlarea mai buna a costurilor de productie datorita planificarii precise a tuturor fazelor de cultivare, semanat si recoltare;
Exista multe masinarii si unelte agricole concepute pentru a creste productivitatea, a reduce forta de munca si a ajuta fermierii in diferitele sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca.
Tractorul, un instrument de baza pentru toti fermierii
Este cea mai folosita si versatila masinarie din domeniul agriculturii. Puterea si dimensiunea ii permit sa lucreze pe teren accidentat, tarand sau remorcand unelte agricole.
Tractorul este vehiculul esential pentru fermieri care, echipat cu roti sau senile, indeplineste numeroase functii:
- transport de unelte agricole
- tractarea remorcilor
- suport pentru accesorii
Pentru a conduce un vehicul tractor sau un tractor cu un instrument care nu depaseste 2,50 m, este suficient ca soferul sa aiba cel putin 16 ani. Pentru a conduce un vehicul mai lung decat aceasta lungime, trebuie sa ai peste 18 ani si sa detii un permis B. Limita de viteza este in general de 40 km/h si redusa la 25 km/h atunci cand tractorul este cuplat la o remorca (cu exceptia unei remorci omologate).
Unele dintre cele mai cunoscute si folosite tractoare in domeniul agriculturii sunt tractoarele John Deere. Acestea s-au facut cunoscute atat prin istoria lor, cat si prin eficienta de care dau dovada si confortul pe care-l ofera celor care lucreaza pe astfel de utilaje.
Seceretoarea, cea mai eficienta masinarie agricola
Cu aceasta masinarie, utilizarea fortei de munca si costurile de productie au fost reduse datorita capacitatii sale de lucru si preciziei de recoltare. Seceratoarele sunt o garantie a eficientei pentru fermier deoarece efectueaza simultan cosirea, treieratul, separarea si curatarea boabelor din agricultura dumneavoastra.
Combina agricola, pentru a pregati bine pamantul
Este un echipament destinat sa faca brazde si sa niveleze pamantul datorita lamelor pe care le are. Exista mai multe modele in functie de necesitate: groapa de gunoi, disc, de suprafata sau subteran.
Pe IPSO.ro veti gasi o gama larga de astfel de utilaje agricole pe care sa le folositi pentru a va transforma afacerea din domeniul agriculturii intr-o activitate mult mai profitabila si mai placuta. Munca terenurilor agricole nu trebuie sa mai fie un chin pentru cei care aleg acest domeniu atat timp cat pe piata sunt disponibile o multime de utilaje care preiau din sarcinile executate in trecut de oameni.
Pulverizatorul, un instrument necesar pentru fumigatie
Pulverizatorul este un element important in dezvoltarea agriculturii durabile. Este folosit pentru fumigatie si consta in rezervor de lichid, pompa de presiune, etc. Pulverizatorul este o masina agricola destinata pulverizarii produselor pe camp, pe culturi sub forma de lichid sau pulbere. Poate fi fie autopropulsat, fie remorcat de un tractor. Aceasta masinarie esentiala este folosita din mai multe motive de catre fermier:
- pentru plivirea plantelor;
- pentru tratarea bolilor plantelor;
- pentru combaterea daunatorilor culturilor;
- pentru aplicarea ingrasamintelor lichide asupra culturilor;
Distribuitor de ingrasaminte
Dupa cum sugereaza si numele, distribuitorul este un echipament agricol folosit pentru a adauga gunoi de grajd sau ingrasamant in sol. Partile sale principale sunt buncarul (rezervorul in care este incarcat ingrasamantul), tubul si distribuitorul.
In zilele noastre, necesitatea unei tranzitii ecologice nu mai poate fi ignorata si, mai ales in lumea agriculturii, este importanta ca pas esential. Utilizarea noilor tehnologii promoveaza o reducere a risipei de resurse datorita unui control mai bun al culturilor si datorita analizei datelor care previn si permit interventia timpurie.