Ionel Brătianu, 94 de ani de la deces

Ionel Brătianu, cel mai puternic om politic al perioadei interbelice a murit subit la 24 noiembrie 1927. Cauza morții a fost o amigdalită care s-a agravat. Au existat speculații privind otrăvirea sa de către adversarii politici, inclusiv cei externi. Ca și tatăl său, Brătianu a scăpat din mai multe tentative de asasinat.

Ionel Brătianu a fost omul forte al PNL, fiul lui Ion C. Brătianu, artizan al Unirii din 1859 și al Independenței. Ionel a fost artizanul Marii Uniri și succesului la Conferința Păcii de la Paris din 1919-1920.

Perioada 1917-1927 a fost numită „decada brătienistă”.

Ionel Brătianu și-a început cariera politică în calitate de deputat de Gorj. A fost Ministru al Lucrărilor Publice, Ministru de Interne, Președinte al Consiliului de Miniștri.

Ionel Brătianu a fost cel care a reușit impunerea intrării în Primul Război Mondial de partea Antantei, mai devreme decât dorea.

După Marea Unire, l-a forțat pe regele Ferdinand să accepte scoaterea din succesiune a fiului său Carol, care renunțase benevol la dreptul său de succesor natural la tron, din cauza caracterului său instabil. Abia în 1930, cu ajutorul lui Iuliu Maniu, adversar al lui Ionel Brătianu, Carol a devenit rege. Carol al II-lea îl ura pe Brătianu și la 3 ani după moartea acestuia.

Ion I C Brătianu a pus la respect familia regală a României. S-a spus fără ocolișuri că „dinastia de la Florica a detronat dinastia de Hohenzollern”.

A fos tatăl istoricului Gheorghe I Brătianu. Gheorghe a fost fiul său și al Mariei Moruzi, nora lui Alexandru Ioan Cuza.  Și-a învins principalul rival conservator, Alexandru Marghiloman, reușind să îi fure și nevasta pe Eliza Știrbei Marghiloman, devenită Eliza Brătianu.

Lasă un comentariu