Ivan Patzaichin a decedat la 71 de ani

Ivan Patzaichin, sportivul de aur, eroul de la Mexico City, care s-a calificat în finală vâslind cu pagaia ruptă a decedat la vârsta de 71 de ani.

Ivan Patzaichin suferea de mulți ani de cancer la plămâni. Ivan Patzaichin s-a remarcat prin promovarea navigării cu bărci cu vâsle pe Dâmbovița și pe Dunăre, la Tulcea. RowMania, campania sa celebră a avut sute de mii de fani.

Ivan Patzaichin, monumental și modest în același timp

Ivan Patzaichin a fost mereu un om modest. În ciuda talentului său monumental, Ivan Patzaichin nu s-a băgat în politică. Cu siguranță, ar fi putut face multe pentru sportul olimpic românesc. Totuși, nu se știe de ce, nu a fost cooptat în managementul sporturilor cu vâsle. Aproape că am și uitat când a obținut România ultimul aur olimpic la sporturi cu pagaie sau padele.

Ivan Patzaichin, Leon Rotman sau Mitică Pricop sunt numai trei nume dintre marii sportivi ai României care au concurat în sporturile nautice.

În toate interviurile sale, marele sportiv a destănuit aspecte mai puțin cunoscute de public. A povestit de ofițerii în civil, „cu urme de caschetă” care scortau loturile sportive peste hotare. A povestit cum și-a cumpărat o mașină fabricată în străinătate deși acest lucru era foarte greu. A plătit unui străin banii, iar acesta i-a adus mașina, deși mulți au spus că nu va mai vedea nici banii, nici mașina.

A rămas celebru pentru modestia lui. A spus că dacă nu era ochit de activiștii de partid, ar fi rămas pescar fruntaș în producție la Mila 23. Indirect a spus că mii de sportivi talentați se pierd nedescoperiți la timp.

A mai făcut senzație cu faptul că și-a putut păstra părul lung la competițiile internaționale. Pletele lui Ilie Năstase, ale lui Patzaichin, ale lui Florian Pittil și mustața lui Ion Țiriac au sfidat cenzura dictaturii comuniste în sport și artă.

Marele sportiv a răspândit pasiunea pentru sport copiilor. S-a implicat în campaniile mass media pentru renunțarea la fumat.

Lasă un comentariu