La 21 de ani după ce SUA au început războiul cu Al Qaida, adjunctul lui Osama bin Laden a fost lichidat

La 31 iulie 2022, Ayman al-Zawahiri, numărul 2 în ierarhia organizației teroriste după Osama bin Laden și liderul actual al organizației a fost ucis de forțele aeriene ale SUA într-un raid asupra capitalei Kabul. El i-a supraviețuit lui bin Laden, lichidat în 2011, cel puțin un deceniu. SUA oferiseră un premiu de 25 milioane de dolari pentru cei care ar fi reușit să îl aducă în mâinile SUA sau să dea informații eficiente despre al Zawahiri.

Comunicatul Președinției SUA a fost lapidar:

„Sâmbătă, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitură aeriană asupra Kabulului, în Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. S-a făcut dreptate şi acest lider terorist nu mai este”. Au fost folosite drone Hellfire care nu și-au ratat ținta.

SUA vor să valorifice această victorie în plan mediatic chiar dacă s-au retras din Afghanistan. În prezent, Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților din SUA ar vrea să meargă în Taiwan deși Președintele SUA nu este de acord. La Aeroportul din Taipei s-a anunțat o alertă de bombă și terminalele acestuia au fost închise. A fost evident, o încercare de a evita prezența celui de al treilea om în ierarhia politică a SUA să ajungă la Taipei. China a declarat că va reacționa dur dacă americanii ar vizita oficial Taiwan pentru că republica populară consideră Taiwan o parte a sa, secesionistă. Taiwan nu are recunoaștere internațională deplină, fiind considerat un stat marionetă susținut de SUA, precum Kossovo în Balcanii de Vest.

Președintele american, bolnav de Covid 19 și aflat în izolare a încheiat anunțul astfel: „Spunem din nou clar în această seară că, indiferent de cât timp va dura, indiferent unde vă ascundeţi, dacă reprezentaţi o ameninţare pentru poporul nostru, Statele Unite vă vor găsi şi vă vor elimina”

Lasă un comentariu