Lovitură pentru Ion Iliescu: ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar

Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a cerut la 31 mai să îi retragă fostului lider al României, Ion Iliescu, liderul de facto al țării din 22 decembrie 1989 până la 20 mai 1990, apoi președinte al României între 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004, certificatul de revoluționar.

Asociația 21 Decembrie a făcut solicitarea, considerând că Ion Iliescu nu îndeplinea condițiile necesare deținerii acestui act. Ion Iliescu a înființat și Institutul Revoluției Române, o instituție de cercetare a evenimentelor care mai mult a bătut pasul pe loc.

De menționat că dosarul Revoluției s-a reîntors la Parchetul Militar, după aproape trei decenii de la începutul anchetei și procesului aferent.

Ion Iliescu nu s-ar încadra în categoria deținătorilor de certificate pentru că a deținut funcții de conducere în structurile PCR (prim-secretar la Iași, Ministru al Tineretului) De menționat este faptul că nicio funcție la niciun nivel nu se putea deține fără a fi membru al PCR.

Această decizie ar putea deschide „cutia Pandorei”: nefiind revoluționar, Ion Iliescu nu își mai poate justifica anumite acțiuni asumate în numele „ordinii revoluționare” sau „revoluției”, acțiuni pentru care a fost anchetat și încă mai este.

Cererea urmează să fie verificată și cercetată de o instanță de judecată. Drumul ar putea fi lung, deoarece, Ion Iliescu are dreptul să conteste decizia în primă instanță, apoi până la CCR și instanța supremă.

Lasă un comentariu