miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăȘtiri ExterneLupta grecilor pentru libertate...

Lupta grecilor pentru libertate – 49 de ani de la luptele de la Politehnica din Atena

Dacă românii din Brașov au încercat să lupte pentru libertatea lor, tot mai îngrădită la 15 noiembrie 1987, în zilele de 14-17 noiembrie 1973, tinerii greci au demonstrat contra Juntei militare care conducea din 21 aprilie 1967. Era o juntă militară de dreapta. Tinerii eroi ai acelor zile erau studenți la Politehnica din Atena.

Maria Damanaki, cunoscută femeie politician din Grecia a fost atunci printre principalii oratori. Studenții au ocupat Politehnica la 15 noiembrie 1987.

Tineri politehniști folosind o poezie a lui Dionysios Solomos, poetul național grec, numindu-se „Asediații Liberi” au creat un post de radio clandestin care timp de trei zile a emis non-stop la Atena.

La 17 noiembrie 1973, armata a trimis tancurile, unul dintre ele forțând intrarea în Politehnica.

Au fost uciși în cursul intervenției trupelor Juntei, 24 de civili, printre care un copil de 5 ani, trei elevi de liceu, un tânăr de 19 ani, mai multe sute de civili fiind răniți. Ancheta Juntei a raportat că nu au fost victime.

Dictatorul Ioannides a fost găsit vinovat între altele și de reprimarea protestului din 14-17 noiembrie 1973, după reinstaurarea democrației și declanșarea proceselor contra membrilor Juntei militare care a condus până în 1974.

Ziua de 17 noiembrie este în prezent una din sărbătorile naționale din Grecia, zi nelucrătoare în toate unitățile de învățământ. Se depun coroane de flori la monumentul de la Poltehnică, în biserici și la monument se țin slujbe de comemorare.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.