Marea Neagră afectată de naufragiul unei nave turcești

Marea Neagră este martora unui desatru ecologic în desfășurare. Vera Su este o navă turcească operând sub pavilion panamez. Nava a eșuat în marea Neagră, pe coasta bulgară în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra la data de 20 septembrie 2021. Nava a început să se scufunde avînd la bord peste 3.000 de tone de uree. Aceasta poate cauza în marea Neagră o mare catastrofă ecologică.

Ventsislav Ivanov, Director Executiv al Administrației Maritime Bulgare a declarat:

„Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”.

Comunicatul oficial arată: ”Reprezentanţii Ministerului Mediului se află la faţa locului şi vă garantez că indiferent ce planuri au făcut colegii din Ministerul Transporturilor, nu vom permite să fie provocate daune mediului înconjurător, să se creeze riscuri pentru sănătatea populaţiei şi să fie pusă în pericol zona protejată”.

Totuși, este evident că autoritățile bulgare au eșuat în salvarea navei și asistă neputincioase la desfășurarea catastrofei ecologice. Activitățile de salvare au fost periclitate de vremea defavorabilă. În plus, coastele Bulgariei sunt stâncoase, nu au aspectul plan al coastei românești a Mării Negre.

Specialiștii avertizează că deversarea ureei în Marea Neagră poate produce reacții chimice ireversibile care afectează mediul de viață marin. Se știe că Marea Neagră arfe cantități mari de hidrogen sulfurat care împiedică viața la adâncimi mari. Astfel, viața din Mare va fi serios afectată.

Practic, aceasta este una din cele mai mari catastrofe contemporane care afectează biodiversitatea în Mare.

Proprietarul navei nu a comunicat oficial declarația de abandon a navei.

Lasă un comentariu