Marilyn Monroe – 60 de ani de la decesul încă învăluit în mister

Noaptea de 4/5 august 1962 a fost una neagră pentru Hollywood. Minunea cinematografică a anilor 50, Norma Jean Baker (Mortensen pe certificatul de naștere), devenită Marilyn Monroe (născută la Los Angeles, ăntr-un spital social la 1 iunie 1926) era găsită fără viață în reședința sa de la Brenwood, Los Angeles, cu telefonul în mână și un tub de somnifere alături. În iunie împlinise 36 de ani, vârstă la care a dispărut și Lady Diana. Descoperită pentru formele sale ușor rubensiene (lui George Buhnici nu i-ar fi plăcut…), ca model, tânăra Norma Jean a avut un destin nefericit. La debutul adolescenței, cea mai bună prietenă a mamei sale care o luase ca tutor legal, o dusese la un orfelinat pentru că soțul acesteia se lăsase sedus de roșcata cu pistrui și cu ochi pătrunzători care nu avea mai mult de 13-14 ani. Apoi, Norma Jean Baker, după ce s-a căsătorit cu un soldat la 16 ani, a lucrat la o fabrică de avioane, unde pulveriza substanțe anticorozive peste piesele de avioane militare. Așa a ajuns în atenția căutătorilor de talente, un fotograf militar care făcea poze pentru mass-media oficiale din SUA văzându-i mișcările și stilul. El a convins-o să apară în calendare militare. Rapid, au fost mulți „scouters” care au îndrumat-o către film. Este prima „playmate”, actriță care a pozat pentru coperta legendarei reviste Playboy, aflată atunci la început (a apărut pe coperta numărului 1 al revistei legendei Hugh Heffner sub numele de Palyboy).

În 1946, obține primul contract cu Twentieh Century Fox, dar are numai eșecuri ca actriță după ce a jucat în 2 filme. Urmează un contract dezastruos și cu Columbia pictures. A devenit blondă, i s-a ales numele compus din prenumele celebrei actrițe de pe Boradway Marilun Miller și numele de la președintele american James Monroe (unii spun că numele Monroe era unul din numele mamei ca și numele Baker). Totuși Johhny Hyde un celebru „scouter” a preluat „cazul” ei și a trimis-o la studiourile MGM care au refuzat-o, apoi la Fox, unde, în sfârșit, brandul Marylin Monroe s-a impus prin enormul său sex-appeal, ceea ce românii traduc prin „să-l ai pe vino-n-coace”.. A avut primul rol principal de succes (celălalt la Columbia a fost un eșec) în 1952, apoi a explodat pur și simplul în primul ei film cu buget mare, Niagara din 1953.

A jucat în multe filme (Domnii preferă blondele, Unora le place jazz-ul etc), dar celebritatea a dus-o rapid la consumul de alcool și somnifere. Deși a jucat în stil mare aproximativ 9 ani, Marylin Monroe a decăzut rapid spre finele anilor 50. Era dezorganizată, venea la filmări sub influența antidepresivelor luate cu alcool, uita rolurile, de aceea, producătorii au scos-o din topul preferințelor. Stele ca Elizabeth Taylor veneau puternic din urmă, iar Hollywood era o industrie de făcut vedete și bani mulți nu o instituție a asistenței sociale, deci Marylin Monroe nu mai putea aduce profit.

Faptul că a fost găsită cu telefonul în mână a fost interpretat în documentarele apărute în acești 60 de ani de la moartea sa, drept o ultimă încercare de a obține un rol mare. Nu se știe pe cine sunase, se crede că era vorba de un mare producător de la Hollywood.

A fost măritată cu patru ani cu James Dougherty, soldat în război în armata SUA (s-au căsătorit în 1942, au divorțat în 1946, din cauza geloziei lui pentru succesul ei) Joe di Maggio celebru jucător de baseball, cu marele scriitor Arthur Miller, a devenit amanta președintelui american John F.Kennedy și a fratelui acestuia Robert Kennedy. A fost prietenă cu un alt adept al consumului de somnifere și alcool, actorul Montgomery Clift.

A rămas emblematică ziua în care a cântat „Happy Birthsday Mr. President”, într-o rochie atât de mulată încât actrița a stat ca rochia să se croiască și să se coase efectiv pe corpul său.

„Nu a fost ușor să fii căsătorit cu o scânteie electrică”, afirma Joe di Maggio la catafalcul marii actrițe. Nici până azi nu se știe dacă a fost sinucidere sau ar fi fost eliminată din cauza relației amoroase cu președintele american care avea să moară la un an și câteva luni după ea, în noiembrie 1963. O soartă nefericită a avut și Robert Kennedy, asasinat în 1968.

Azi, un loc de veci lângă cel al celebrei actrițe Marylin Monroe costă o avere. Actrița cu un destin tragic are și azi zeci de milioane de fani, iar stilul ei o face de neuitat.

Cumva destinul lui Marylin Monroe seamănă cu al unei alte actrițe blonde, Jane Mansfield moartă prematur într-un accident la numai 34 de ani.

Lasă un comentariu