Marin Moraru, cinci ani de la trecerea în eternitate

Marin Moraru, născut la București, la 31 ianuarie 1937, ne-a părăsit acum 5 ani, într-o zi de 21 august 2016.

Marin Moraru face parte din categoria actorilor de comedie. Actorul a fost un om mereu vesel. Își lua în râs propriul aspect fizic în rolurile sale de film. Actorul a fost studentul maestrei Dina Cocea. La sugestia sa, a ales ca personaj pentru absolvire, rolul Agamiță Dandanache din comedia „O scrisoare pierdută”. Marin Moraru a jucat în mai multe teatre: Tineretului, de Comedie, „Lucia Sturdza Bulandra”, „Ion Luca Caragiale”.

Cei mai mulți dintre noi, ni-l amintim pe Marin Moraru din filme. Actorul a jucat rolul Toderaș, în două filme din seria „Bobocilor”, unde a fost partenerul de scenă al actriței Draga Olteanu Matei. A mai jucat roluri de tată, în Vară sentimentală, în serialele-telenovelă Inimă de țigan, Regina. Și-a împrumutat vocea personajului Costache Giurgiuveanu din „Felix și Otilia”.ActorullL-a dublat cu vocea pe actorul sovietic Aleksandr Kaliaghin în „Stop cadru la masă”, în care rolul feminin principal a revenit Dorinei Lazăr. A mai fost boier Vâlcu în „Masca de Argint”. A mai jucat rolul unui funcționar, pescar amator în „Operațiunea Monstrul”, a fost haiduc în seria „Haiducilor”. A făcut și roluri cu o ținută tragică, precum antrenorul de box evreu Tom din „Ringul”. A mai jucat rolul de comisar în filmul „Un comisar acuză”, de majordom în „Actorul și sălbaticii”.

Marin Morau a iubit scena cu toată dăruirea de care a fost capabil. Știa să stârnească zâmbete chiar și în situații tensionate.

Marin Moraru a jucat alături de nume mari de pe scena românească. A știut mereu să se facă iubit și apreciat. Nimeni nu a spus vreodată ceva negativ despre conduita sa.

El spunea că actorul bun trebuie să aibă mereu valiza pregătită, fiindcă trebuie să joace oriune este trimis.

Lasă un comentariu