miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăCultură„Metronom” -succes cinematografic românesc...

„Metronom” -succes cinematografic românesc de amploare

Am stat să se așeze apele puțin ca să văd și eu cum s-a receptat succesul de la Cannes al filmului „Metronom”, regizat de către regizorul Alexandru Belc.

Evident, în afara euforiei firești față de succes, nimeni nu a făcut o analiză de genul „mai e nevoie de perioada comunistă în cinematografie”?

Eu, deși nu sunt expert în cinematografie dar care sunt fan al filmului românesc, spun un mare DA! Este nevoie pentru că, nu știu dacă a remarcat cineva, regizorul este un tânăr, care va face peste mai puțin de o lună 42 de ani. Acest tânăr avea 7 ani la momentul Brașov 1987 și 9 ani la Revoluția din Decembrie. S-a născut la 8 ani de la momentul acțiunii descrise în film.

Adică, Alexandru Belc a prins ca elev comunismul acela cu lecții la lampă, cu Europa Liberă ascultată cu pătura în fereste.

Cornel Chiriac, idolul „Metronomului” a fost asasinat la 4 martie 1975, deci emisiunea aceea era una deja legendară la momentul în care regizorul putea asculta Europa Liberă.

România comunistă în filmele de dinainte de 1989 era văzută perfect, dar multe „cioace” și ”sopârle” mai erau strecurate pe ici pe colo în unele filme. Altele însă, erau propagandă pură.

Altele precum „Faleze de nisip” și „Baloane de curcubeu” au cauzat migrene și grețuri lui Ceaușescu, Popescu-Dumnezeu & Co.

Cinematografia despre România comunistă de după 1989 abundă în ură, toți regizorii abuzează de înjurături și critică perioada comunistă, unii ca să își spele păcatele limbilor trase la propriu pe posterioarele nomenklaturii.

„Metronom” este printre puținele filme obiective adică filme care îți permit să alegi tu cum să interpretezi ceea ce vezi.

Este marea șansă că avem un regizor care a prins suficient din comunism și toată tranziția și post-aderarea. Adică a putut el însuși să facă diferența și să ne lase să vedem noi ceea ce este de văzut.

Ori asta vrei să vezi la un regizor și la un film… tu vrei să vezi povestea… Dumnezeu a creat lumea și până la Iisus Hristos nu s-a văzut fizic, deși s-a simțit existența lui.

Așadar, filmul Metronom merită!

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.