marți, decembrie 6, 2022
AcasăAfaceriMinistrul Energiei Virgil Popescu...

Ministrul Energiei Virgil Popescu s-a dus la Bruxelles și nu a ieșit din vorba „Înaltei Porți”

Pe vremuri, domnitorii se duceau la Stambul să preia instrucțiunile. Azi, Stambului s-a mutat la Bruxelles.

Ministrul Energiei Virgil Popescu s-a dus la  reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE in format Energie susținând că s-ar fi ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

S-a convenit ca veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi jucători din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 să fie impozitate. Banii a trebui să ajute consumatorii finali de energie electrică. S-a mai decus și instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care lucrează în domeniul petrolului, gazelor naturale, cărbunelui .Au mai fost convenite demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% din care 5% obligatoriu în orele de vârf.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat: „Am participat astăzi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE in format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie (…) România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar din păcate, în cazul orelor de vârf, doar BG, EL, HR, HU au fost alături de noi. În schimb, am obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional. Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori”.

Ministrul nu a uitat să menționeze că România va ajuta Republica Moldova și în acest an. Evident, Ministrul Energiei nu a suflat o vorbă despre tragerea la răspundere a celor ce au umflat facturile la nivel european, nu a spus nimic despre faptul că liberalizarea prețurilor va duce la falimente în lanț în rândul producătorilor și în condițiile în care veniturile și pensiile nu cresc, prețurile produselor vor crește amețitor. Dacă producătorii nu vor mai avea profit, vor înceta producția.

Termenul de exconomisire a energiei în cadrul facilităților de producție este un non-sens. Mașinile-unlete, utilajele, cuptoarele, alte mașini funcționează cu un consum specificat de constructor, nu pot să reducă acest consum. Micșorarea timpului de lucru duce la scăderea producției.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.