DORMITORUL este spaţiul în care ne relaxăm, ne odihnim şi ne reîncărcăm bateriile în jur de 350 de zile pe an, mai mult sau mai puţin în funcţie de specificul activităţii fiecăruia, dar cu siguranţă că fiecare petrecem în dormitor majoritatea nopţilor din an.
MOBILA DIN LEMN MASIV ESTE ALEGEREA PERFECTĂ PENTRU DORMITOARE DE VIS! Stilul constructiv a evoluat foarte mult în ultimii ani, de la apariţia pieselor de mobilier din lemn masiv clasice până la cele moderne din ziua de azi.
Dormitorul de familie
Înainte de a demara schimbările dorite, este obligatoriu să aveți răspuns pentru trei întrebări esențiale: „Câte persoane vor dormi în această cameră?”, „Care sunt preferinţele lor?” și „Este cu adevărat necesar un televizor în camera de odihnă?”. În funcție de vârsta, genul, dorințele și necesitățile persoanei/persoanelor, configurația trebuie adaptată. Dacă este vorba de o cameră mai puțin utilizată – rezervată oaspeților, de exemplu – mobilierul poate avea un design generic, fără tonuri personalizate sau accente specifice. Desigur, decizia finală trebuie să țină cont de proporțiile estetice impuse de spațiul interior, precum și de logica designului întregii locuințe.
Patul este piesa centrală a dormitorului
Prin definiție, dormitorul este spațiul dedicat relaxării – așadar, piesa centrală într-o asemenea încăpere este PATUL. Acesta trebuie să fie suficient de spațios și confortabil pentru a asigura odihna, însă nu este suficient pentru un somn de calitate. Mai sunt necesare câteva detalii fără de care nu se poate spune că amenajarea camerei este impecabilă:
- PATUL SINGLE sau DUBLU – recomandăm să fie executat din lemn masiv de nuc, cireş sau stejar, de formă dreptunghiulară clasică, cu o lăţime minimă de 180 cm;
- SALTEAUA potrivită – recomandăm o saltea cu spumă cu memorie pentru asigurarea de confort și suport, menținând postura corectă a corpului;
- LENJERII DE PAT – recomandăm utilizarea exclusiv a lenjeriilor din bumbac de calitate.
Dulapul, comodele şi noptierele
Cu toate că nu are legătură directă cu scopul dormitorului, spațiul de depozitare – pentru lenjerii, plăpumi, perne, haine, obiecte de uz personal – este absolut necesar. De aceea, mobilierul dedicat trebuie să fie ales astfel încât utilitatea și designul atrăgător să se combine într-un mod fericit.
La alegerea dulapului șifonier trebuie să țineți cont, în primul rând, de dimensiunile camerei. Veți alege astfel o structură care să nu fie excesiv de mare comparativ cu restul mobilierului. Esențial este ca dulapul să beneficieze de compartimentare modulară, care permite modificarea structurii în funcție de necesități.
Pentru depozitarea textilelor specifice – lenjerii, perne, pilote sau plăpumi – ar fi ideală existenţa unei lăzi de depozitare integrată în pat sau o comodă cu sertare.
Noptierele din apropierea patului sunt foarte importante, ele pot asigura suportul pentru telefoane sau pentru cărţile pe care le citeşti, pentru o cană de ceai sau un pahar cu apă.
Luminozitatea camerei
În principiu, dormitorul ar trebui să fie decorat în linii simple, întrucât încărcarea cu diverse obiecte provoacă mai degrabă stres decât o atmosferă relaxantă.
Ferestrele trebuie să fie mari, luminoase, să beneficieze de perdele de zi şi de noapte, atât pentru a controla cantitatea de lumină solară după bunul plac, cât și pentru a oferi intimitate. Puteți completa aportul de lumină naturală cu surse artificiale, astfel distribuite încât să poată fi la dispoziția utilizatorului în orice colț al camerei, la intensitatea dorită.
Pentru dormitoarele situate la mansarda caselor, recomandăm existenţa luminatoarelor deasupra patului astfel încât tabloul de relaxare să fie complet prin admirarea cerului şi a stelelor în fiecare seară, înainte de culare.
Lemnul masiv înseamnă calitate şi durabilitate
Piesele de mobilier din lemn masiv au o durată mult mai mare de viaţă şi suportă o utilizare mai frecventă, de aceea este indicat să investim mai mult în corpuri de o mai bună calitate, pentru a ne asigura că ne vom bucura o perioadă îndelungată de fiecare piesă.