duminică, ianuarie 19, 2025

Muzica populara – Cum a aparut?

Probabil ca multi ati crescut cu muzica populara, aceasta facand parte din zielle speciale ale vietii oricarei persoane. Ea se aude de obice iin familie, la petreceri, dar si oricand va doriti sa va bucurati de ea la radio, la TV si chiar si online. Aparand in prima jumatate a secolului XX, termenul de muzica populara este un ansamblu intre instrumentele specifice, precum si lumea din zonele rurale. De asemenea, in acest amestec se adauca si realitatea social-politica din aceste vremuri.

Muzica populara nu este caracteristrica doar tarii noaste, aceasta fiind prezenta in toate tarile din Balcani, precum si in fostul bloc rasaritean. Desi la noi exista acest termen de muzica populara, aceasta este considerata a fi si muzica traditionala, folk, usoara, precu msi lautareasca. Ea este diferita asadar de folclorul muzica din multe privinte, precum instrumentatia, stilul intrumental, dar si repertoriul. Genul de muzica populara difera si in functie de asezarea geografica, influenta vestica fiind resimtita in partea de apus a tarii, iar influentele slave, turcesti si bizantine sunt simtite in parte de est.

Stilul melodiei, modul cum canta trupa, precum si alcatuirea trupei difera de la zona la zona, precum si de la stilul cantat, la alt stil. Exista insa si cateva caracteristici care se pastreaza. In primul rand, intr-o trupa de muzica populara exista atat vocalisti, dar si instrumentisti. Fiind recunoscuti prin stilul vocal emfatic, cantaretii sunt apreciati pentru acvest lucru. Ei mai ies in evidenta si prin fluieratul artisitic, acesta fiind si el o parte componenta a muzicii populare.

Instrumentistii pot fi organizati in ansambluri, dar si in orchestre, precum si in tarafuri. Ei pot canta dupa note o melodie prestabilita sau pot si improviza daca isi doresc acest lucru. Aceasta abilitate de a crea spontan o melodie este diferita de la un instrument la altul si de la o situatie la alta. Unul dintre cele mai populare instrumente folosite in muzica populara este contrabasul. Acesta este inlocuit uneori cu chitara electrica. Un alt instrument foarte cunoscut este tambalul, chitara acustica, dar si acordeonul.

Avand in vedere ca la tambal nu pot fi accesate doua inaltimi sonore, cel mai des veti ajunge sa intalniti succesiuni de acorduri cu tiituri rapide, dar si ritmate. In acest caz, tempoul va fi destul de diferit. Pianul este si el un instrument folosit in special pentru piesele mai lente, acestea semanand cu melodiile jazz. Chitara si acordeonul sunt si ele folosite pentru acorduri, dar pot fi folosite si pentru momente solo.

Prin ce se caracterizeaza muzica populara?

Pe langa aceste instrumente, formatiile de muzica populara mai folosesc si vioara sau viola fara caus. Mai exista si unele cazuri unde se imprumuta instrumente folosite de fanfara precum goarna, trompeta, trombonul, toba mica, tobele mari sau fiscinelul. Muzica populara s-a schimbat incepand cu anii 90, aceasta cunoscand o aparitie al unui subgen de muzica populara numita muzica etno. Muzica romaneasca curpinde asadar totalitatea creatiilor realizate de stramosii romanilor, dar si cele elaborate de cei din ziua de azi, ea fiind foarte apreciata.

- Publicitate -
bijuterii si accesorii

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti