Nagasaki, 9 august 1945, ora 11.02…

Date:

SUA au decis ca la trei zile după ce Little Boy (Băiețelul), bomba cu uraniu fusese lansată deasupra Hiroshimei, să lovească un alt centru important al Japoniei care încă nu capitula în Orient, deși Germania și Italia depuseseră armele. Fusese ales orașul-port Kokura, unde se afla o importantă uzină producătoare de armament. Bombardierul B-29 Fortress botezat Bockscar, pilotat de maiorul Charles Sweeney (1919-2004) s-a apropiat de ținta stabilită, dar vremea nu era favorabilă.

În pântecele sale, se afla o a doua bombă Fat-Man (Grăsanul-  cântărea 4.600 kg, lungimea era de 3,2 metri iar diametrul de 1,5 metri, cu puterea de explozie a 21 de kilotone TNT (aproape 42 milioane de batoane de dinamită).

Bomba avea drept explozibil nuclerar, plutoniul. Avionul a primit permisiunea să lanseze bomba asupra unui oraș situat mai la sud în raport cu ținta planificată, Nagasaki. Era 9 august 1945, ora 11.02 dimineața. Bomba a ucis pe loc 39 000 oameni și alți 25 000 în orele următoare. Astfel, populația de peste 400 000 locuitori din Nagasaki a scăzut cu 74 000 locuitori în mai puțin de două zile.

Un martor ocular, sud-coreeanul Lee Jong-keu spunea: „Un flash portocaliu gălbui a strălucit peste tot. Când am văzut asta, m-am speriat şi m-am ghemuit acolo. După 5-10 minute, când am deschis ochii era atât de întunecat încât n-am putut vedea nimic. Pe când lucram, aflaseră că sunt supravieţuitor al bombei atomice şi oamenii păstrau distanţa. O astfel de discriminare bazată pe faptul că sunt supravieţuitor al atacului, împreună cu cea de a fi un sud coreean în Japonia este ca o dublă discriminare. A fost mai degrabă o perioadă grea după război”.

Urmărind cu ani în urmă, un reportaj al scriitorului Ioan Grigorescu, am aflat o altă poveste a unui inginer japonez care a supraviețuit ambelor explozii. Era la muncă la o uzină din Hiroshima în ziua de 6 august. Costumul său special (halat de protecție și uniforma de lucru) l-a protejat de o cantitate prea mare de radiații. Buimăcit, a ajuns la gară și s-a culcat într-un vagon de tren care staționa într-o garnitură. A simțit că acel tren plecase, dar nu știa unde. Nu știe cât a mers și unde a ajuns trenul sau cât a stat după aceea. A realizat ulterior că trenul ajunsese la Nagasaki, iar la 9 august, a fost martorul celui de al doilea atac. Miraculos, inginerul a supraviețuit și a lucrat apoi la uzinele Mitsubishi, dar la începutul anilor 70 a murit din cauza radiațiilor puternice suferite.

La 15 august 1945, Japonia a decis să ceară armistițiul, acesta fiind semnat la 2 septembrie 1945. Așa cum am afirmat anterior, atacurile cu bomba nucleară au avut ca scop nu lichidarea Japoniei ci demonstrarea faptului că SUA erau în fruntea lumii post-belice, iar URSS trebuia să țină cont de supremația SUA. Parțial, Stalin, deși a fost mulțumit cu tot ce a primit, a ținut cont de acest lucru când a retras sprijinul comuniștilor greci din războiul civil (1946-1949).

Florian Olteanu
Florian Olteanu
Istoric, cadru universitar, autor al mai multor cărți si articole pe teme de istorie, cultură, geopolitică, politică internă si externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...