Nancy Pelosi, vizită în Taiwan după 25 de ani: implicații geopolitice

Nancy Pelosi a ajuns la Taipei, venind din Malaesya, ca parte a unui turneu diplomatic. China a declarat că Nancy Pelosi, prin vizita sa a aruncat la coș 25 de ani de pace și liniște în chestiunea Taiwanului, aluzie la faptul că ultimul Președinte al Camerei Reprezentanților sau Speaker care a vizitat Taiwan a făcut-o în 1997.

Când Nixon și Mao au reluat relațiile diplomatice, ei au convenit ca SUA să mențină doctrina unei singure Chine, separatiștii din Taiwan neavând un statut internațional. clar, ei nefiind de jure independenți față de China comunistă.

SUA au declarat că vizita efectuată de Nancy Pelosi nu afectează doctrina unei singure Chine. Nacy Pelosi a declarat că Taiwan vrea democrație și nu dictatură, de aceea consideră că SUA trebuie să ajute Taiwanul chiar dacă nu are relații diplomatice oficiale cu insula rebelă.

În vârstă de 82 de ani, Nancy Pelosi a fost aclamată de taiwanezi iar cea mai înaltă clădire din Taipei a fost iluminată și inscripționată cu mesaje de bun venit și de dragoste pentru America (Welcome Speaker Pelosi și Taiwan-inimă-SUA).

Atât US Navy cât și Comandamentul Apărării de Est al Chinei au desfășurat nave de război (USS Ronald Reagan a plecat din largul Malaesyei spre Taiwan) în timp ce avioane militare chineze s-au apropiat de llinia mediană care separă apele Chinei comuniste de ale insulei secesioniste.

Au fost demosntrații de forță de ambele părți în timp ce Taiwanul a simulat atacuri din partea Chinei obligând populația să stea în case, circulația pe insulă fiind limitiată la vehiculele de urgență, ordine publică și militare.

Maria Zacharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse a calificat vizita efectuată de Nancy Pelosi drept o acțiune de sabotaj din partea SUA; SUA fiind văzute drept un „demolator al păcii”.

Lasă un comentariu