Ne jucăm cu finanțarea educației, ne jucăm cu viitorul țării!

Cu Ochii pe Educație, grupul de inițiativă la nivel național, cu scopul de a identifica problemele sistemului educațional românesc și de a reprezenta interesele și drepturile elevilor și studenților din România, condamnă modul prin care autoritățile statului se abat de la principiul transparenței decizionale și preferă să subfinanțeze domeniul educației. 

Având în vedere că Legea Educației Naționale nr. 1/2011 prevede la art. 8 acordarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educație, oficialii guvernamentali au amânat pentru anul 2023 alocarea. Guvernul României trebuie să recunoască faptul că nu prețuiește educația și că nu au niciun plan pentru dezvoltarea domeniului. Tradiția deja cunoscută prin care amânăm constant respectarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011 arată lipsa de interes pentru învățământ. Nu este prima dată și nu va nici ultima dată când amânăm. S-a amânat pentru anul 2023, dar conștientizăm și suntem realiști că în anul 2023, vom amâna pentru 2024, iar apoi pentru 2025. Dorim să adresăm următoarea întrebare: Când vom respecta Legea Educației Naționale, alocând 6% din PIB pentru educație? 

Procentul de 2,28% pentru domeniul educației propus pentru anul 2022 este unul necorespunzător și va rezulta o scădere a calității actului educațional în următorul an. Cu Ochii pe Educație salută inițiativa mai multor organizații din țară care militează pentru o finanțare pentru educație, conform mediei la nivelul Uniunii Europene. Așadar, anunțăm 

intenția de a ne alătura petiției „Finanțare pentru educație la nivel european. Copiii nu mai pot aștepta!”, inițiată de Fundația World Vision România, Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din România, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL), Grupul civic „Părinții cer schimbare“, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Petiția poate fi semnată, accesând link-ul https://campaniamea.declic.ro/petitions/finantare-pentru-educatie-la-nivel -european-copiii-nu-mai-pot-astepta

Începutul anului 2022 va porni nu doar cu o criză pandemică, cât și cu una în învățământ. În cursul acestei săptămâni, organizațiile cadrelor didactice, tinerilor, elevilor și studenților au transmis guvernanților prin mai multe metode, de la declarații, poziții până la proteste, că nu sunt de acord cu proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022. Subfinanțarea educației duce la cele mai multe probleme din sistemul de educație: lipsa creșterii salariilor profesorilor, lipsa motivării tinerilor absolvenți să mai profeseze în învățământ, burse care nu se acordă tuturor elevilor și studenților, transportul care nu este gratuit pentru elevi, abandonul preuniversitar și universitar. 

Cu Ochii pe Educație solicită alocarea de 4,7% din PIB pentru educație în anul 2022, medie a alocărilor de la nivel european pentru educație. De asemenea, manifestăm solidaritate cu cadrele didactice, solicitând creșterea salariilor acestora de urgență. Este imperios să dezvoltăm învățământul, astfel încât în următorii ani să mai avem profesori în școli. 

„Acum un an, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spunea că «mandatul meu este pe masă» dacă nu sunt fonduri la educație. Metoda prin care proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022 a ajuns în Parlament dezbătut, fără a ține cont de transparență decizională, este inacceptabilă. Procentul din PIB propus pentru educație este mai mic decât cel din 2021. Nu se asigură fonduri pentru transportul gratuit al elevilor în bugetul de stat! Domnul ministru, Sorin Cîmpeanu își va da demisia sau nu? Elevii, studenții și profesorii o așteaptă!” a declarat Petre-Daniel Tîrziu, cofondator al grupului de inițiativă Cu Ochii pe Educație. 

Cu Ochii pe Educație este grupul de inițiativă la nivel național, cu scopul de a identifica problemele sistemului educațional românesc și de a reprezenta interesele și drepturile elevilor și studenților din România. Primul demers al său, raportul “Naveta, minoritățile și ilegalitățile”, a ajuns la peste 5000 de persoane. 

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie