O nouă structură economică va porni la Târgoviște

Vă mai aduceți aminte de Combinatul de Oțeluri Speciale? În 22 decembrie 1989, aici Nicolae Ceaușescu a vrut să aibă ultima ieșire în public, dar muncitorii l-au alungat cu pietre iar Dacia neagră în care era abia a reușit să se retragă spre oraș.

Între timp, combinatul a fost privatizat, a ajuns în pragul închiderii deși la vremea lui avusese cele mai bune dotări.

Investitorul italian Carlo Beltrame are intenția de a investi 500 000 milioane de euro. În această vară. El a cumpărat locația fostului combinat cu 38 milioane euo.

Până în 2024, circa 70 000 tone de fier beton și sârmă laminată vor ieși lunar din instalațiile de producție. De la 1 iulie 2022, se vor produce 10 000 tone lunar, iar din 2023, 30 000 tone lunar.

În prezent, se reabilitează cu pași repezi oțelăria veche a combinatului. Noua oțelărie va porni în 2024, dar de la 1 iulie se crede că vor porni cuptoarele existente în prezent.

În anii de glorie ai combinatului, în plin regim comunist, când erau mii de angajați, pragul de producție era de 60 000 tone lunar, absorbite de industria auto, a construcțiilor.

Practic, investitorul italian intenționează ca în 2025 să producă suficient ca România să nu mai depindă de importurile în materie.

În contextul în care România vrea să construiască autostrăzi, spitale regionale, independența față de importuri este vitală. Dacă se importa din Ucraina cu 3 lei pe kg, războiul a făcut ca importurile din Turcia să coste chiar și 9-10 lei pe kg de fier beton, ceea ce era o lovitură pentru piața construcțiilor.

Lasă un comentariu