Oare ar trebui sau nu să meargă și miniștrii sau parlamentarii la controale medicale periodice?

Mai deunăzi, am recitit o povestioară despre fostul lider al PNL D.A. Sturdza (1833-1914), fost premier al României (Președinte al Consiliului de Miniștri), un lider liberal cu vocație și multe realizări în perioada premergătoare Primului Război Mondial. Numai că, într-o zi, omul a înebunit în timp ce era în post. Multă vreme, nimeni n-a băgat de seamă, deși omul persevera: într-o zi de iarnă, văzând o biserică în care era o slujbă, a cerut să fie dus la Slujba de Înviere. Apoi, pe la ședințele de guvern (Președinția Consiliului de Miniștri) zburda lătrând vesel în patru labe, mai mușca un ministru de picior până când regele Carol I a decis să fie dus în secret în Franța la un spital de boli psihice să fie evaluat. A considerat că îi face bine unui om care servise statul român dar care avea o problemă medicală gravă care îl făcea incompatibil cu înalta demnitate publică.

Doctorul nu știa cine e pacientul și a întrebat: „Ce meserie are?” „Președinte al Consiliului de Miniștri” vine răspunsul „De câți ani?” „Cam de zece ani”…. Doctorul răspunde: „Heureux paix il est fou completement de douze annees” -„Ce țară fericită, omul e nebun de 12..”

Eu cred că politicienii trebuie să meargă la control, măcar din când în când, pentru liniștea noastră a românilor. Sincer, mă tot uit la declarațiile repetitive și aberante ale Ministrului Agriculturii Petre Daea. În plină secetă, când se anunță criză de cereale, el spune că avem destul grâu că vom putea exporta. A mai spus din nou de cormoranii care mănâncă pește mai mult decât românii. Nu va mai trece mult și va relua ideea cu oaia, miracol al omenirii.

Nimeni nu spune că actualul Ministru al Agriculturii Petre Daea nu este un agronom cu aproape 50 de ani experiență (a absolvit în 1973) nu are experiență politică (a fost un activist comunist înainte de 1989, iar după 1989, probabil este politicianul cu cele mai multe mandate de Ministru al Agriculturii toate din partea actualului PSD -cu denumirile anterioare).

Sincer, am căutat pe internet simptomele pentru Alzheimer și iată ce am găsit. Le-am boldat pe cele care par să aibă legătură cu peregrinările nocturne pe câmpuri, cum făceau agronomii pe vremea lui Ceaușescu, repetarea poveștilor cu cormoranii (că fac baie în piscine, că mânâncă mai mult pește decât românii), ideea că avem mâncare când nu avem (oare unii citesc numai Scînteia cu raportările de recolte?), angajarea pe pile la Ministerul Agriculturii ca pe vremea lui Ceaușescu (este un dosar în lucru la DNA):

 • pacientul repetă aceleași afirmații sau întrebări;
 • uită conversațiile, întâlnirile sau evenimentele recente;
 • mută lucrurile pe care le folosește frecvent în locuri neobișnuite și nu își aduce aminte;
 • se rătăcește în locuri pe care le cunoaște;
 • uită numele membrilor familiei;
 • au dificultăți în a-și aminti cum se numesc obiectele din jur;
 • își pierd capacitatea de a-și exprima gândurile coerent într-o conversație;
 • au dificultăți de concentrare și de gândire, în special legate de concepte abstracte cum sunt numerele;
 • pacientul își pierde, treptat, capacitatea de a înțelege facturile pe care le primește;
 • apare incapacitatea de a mai organiza bugete sau de a face planuri financiare;
 • se observă scăderea, treptată, a capacității de a lua decizii și de a face analize logice legate de situații obișnuite (de exemplu, un pacient cu Alzheimer se crede tânăr, nu percepe corect realitatea, vrea să facă o activitate pe care a abandonat-o cu zeci de ani în urmă-completarea mea);
 • se dezvoltă anumite reacții neobișnuite în situații de rutină – o persoană care are această afecțiune poate cu ușurință lăsa o cratiță cu mâncare pe foc până se arde, fără să își dea seama că ceva nu este în regulă;
 • apare dificultatea de a rezolva probleme curente care presupun mai multe etape cum este, de pildă, gătitul;
 • intervin schimbări de personalitate și de comportament: depresie, apatie, iritabilitate, agresivitate, orar de somn anormal (ce căuta noaptea prin lanuri cu lanterna?), apariția nejustificată a unor suspiciuni legate de cei din jur”.

Sincer, mie declarația aceasta a lui Petre Daea, făcută azi în Ședința de Guvern, îmi pare decupată din Scînteia anului 1989:

Am urgentat recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturarea culturilor. Vijeliile si supracoacerea puteau determina scăderea producției. Fermierii au dotare foarte bună. România are capacitatea să recolteze, dacă ar fi coacere uniformă, în șapte ore toata suprafața, dar asta nu e posibil din cauza diferențelor de temperatură și de vegetație. Mai avem 4% de recoltat în Mureș, Covasna și Brașov. Am fost acolo să văd cum stau lucrurile, încă sunt culturi nerecoltate, dar sunt culturi multe, asta e bine, sunt culturi bune. Producțiile se înscriu potrivit proiecțiilor (potrivit prețioaselor indicații de partid și de stat ale tovarășului…-mai țineți minte?) între 3 tone la grâu și 8,5 tone. (…) Per total, avem întreaga cantitate de grâu necesară țării și disponibilități pentru export. Avem pâine (…)Avem peste 200.000 hectare afectate în diferite grade, compromitere total sau 40% compromitere. Nu sunt probleme și nu vor fi în zonele irigate

Sincer, eu unul consider că declarațiile actuale ale Ministrului Agriculturii sunt lipsite de realism. Nu spun că el, omul Petre Daea ar fi bolnav, nu am de unde să știu (oricum fișele medicale ale demnitarilor sunt secretizate teoretic de CNAS, numai dacă nu apare vreun idiot ca aceia de la Constanța care au pus bolile pe internet ale multor pacienți-sublinierea mea), nici nu știu dacă este sau nu cu analizele la zi (fișele sunt secretizate), eu pur și simplu văd că anumite elemente din declarații și comportamentul lui dau de gândit oricui care vede cum toți specialiștii spun că ne paște o criză alimentară din cauza secetei. Și tot repetă la infinit treaba asta cu cormoranii când se știe că fiica lui are afaceri în psicicultură (din 2006, Larisa Elena Popescu, fiica lui Petre Daea deține o fermă psicicolă în Crevedia, județul Dâmbovița și chiar a dat în judecată ministerul condus de propriul ei tată fiindcă doi funcționari ai unei instituții sibordonate Ministerului Agriculturii condus de Petre Daea nu au aprobat o finanțare de 5 milioane lei ) și PSD cu el Ministru la Agricultură a „spart” 5 milioane euro pe Bursa Peștelui la Tulcea, o inițiativă gândită prost și pusă în practică și mai prost.

Sincer, cred că pe lângă declarația de avere, interese, CV, un politician trebuie să vină cu un aviz medical de tipul „apt să exercite profesia” de la Medicina Muncii. Sincer, dacă îi ceri unui student care se înscrie la facultate adeverința că este apt să studieze, dacă pe profesori îi testezi anual psihologic (probabil să vezi de ce vin la muncă pe salarii mici comparativ cu mulți oameni care nu au nici pe jumătate pregătirea lor-sublinierea mea), pe un om politic îl lași să candideze chiar dacă are cazier (cazul Dragnea) , deși dacă ai cazier nu ajungi nici la Salubrizare? Nu e cazul să vedem dacă politicienilor cărora le dăm țara pe mână la fiecare patru ani, le funcționează mintea cum trebuie?

Văd că lumea se distrează și glumește cu afirmațiile lui Petre Daea. La Joe Biden, simptomele sunt și mai evidente și le-a văzut toată planeta…

Până la urmă, eu știu o vorbă a bunicului meu, oltean care a murit la aproape 80 de ani, de moarte bună: „bă, nepoate, când trei ți-au zis că ești beat, te duci taică și te culci….

Lasă un comentariu