În jurul panourilor fotovoltaice se strecoară atât mituri, cât și adevăruri. Este încă o zonă cercetată de multă lume, fiind o soluție de economisire financiară pe termen lung.
Oamenii asociază energia solară cu eficacitatea sistemului fotovoltaic doar în perioada verii și a primăverii. În realitate, lucrurile stau altfel. Aceste panouri sunt rentabile pentru orice fel de sezon.
Inclusiv în timpul iernii. Funcționarea eficientă a panourilor fotovoltaice nu depinde exclusiv de razele solare. Întreg procesul este condus de mai mulți factori.
Mai mult decât atât, perioada sezonului rece vine și cu anumite beneficii asupra sistemului fotovoltaic.
Care sunt avantajele panourilor solare în timpul iernii?
Iarna este considerată de vis atunci când există și zăpadă. Însă, în cazul panourilor fotovoltaice, zăpada poate fi atât prieten, cât și dușman.
Un strat mult prea gros de zăpadă va împiedica lumina să ajungă la celulele solare din panourile fotovoltaice. Însă, acest lucru se poate preveni dacă instalarea panourilor este corespunzătoare.
În schimb, efectele pozitive ajută de fapt la creșterea producției de energie electrică. Totul se datorează zăpezii ce ajută lumina să se reflecte.
Chiar dacă pare de necrezut, iarna poate mări performanța unui sistem fotovoltaic, uneori producția de energie electrică fiind mai superioară decât cea produsă în timpul verii.
Așadar, în timpul iernii, pentru a avea o performanță memorabilă, panourile fotovoltaice trebuie să fie poziționate corespunzător, la un unghi de 45 de grade.
În cazul în care zăpada s-a așternut pe panouri într-un strat gros, este indicat să o cureți, pentru a nu împiedica producția de energie electrică.
În timpul sezonului rece, panourile fotovoltaice produc o cantitate considerabilă de energie electrică în anumite intervale orare, între 12-14.
La fel ca și în oricare sezon, panourile fotovoltaice îți vor salva bugetul. Mai ales în perioada actuală, când prețul la electricitate a crescut simțitor. Calitatea lor va influența randamentul.
Nu uita că instalarea panourilor trebuie să fie realizată de către specialiști. Doar așa poți avea rezultate apropiate de la o lună la alta, indiferent de sezon.
Care sunt miturile despre panourile fotovoltaice în timpul iernii?
a) Panourile au nevoie de căldură
Mai precis, au nevoie de căldură pentru a funcționa. Este un mit fals. Realitatea ne demonstrează faptul că panourile solare se alimentează de la lumina razelor, nu de la căldura ce o produc. Din această cauză, zăpada va fi doar un ajutor, deoarece va reflecta o cantitate mai mare de lumină.
b) Panourile fotovoltaice nu funcționează dacă sunt acoperite de către zăpadă
Un alt mit care impresionează specialiștii. Panourile fotovoltaice vor funcționa în cazul în care zăpada s-a așternut pe acestea. Un mic strat nu face rău nimănui.
Desigur, doar în cazul în care nu au fost montate corespunzător, întreaga suprafață poate fi acoperită de un strat gros de zăpadă. Așadar, montajul corect va determina cât mai puține depuneri de zăpadă.
c) Zăpadă distruge panourile
Înainte ca panourile fotovoltaice să ajungă la tine, ele vor trece prin diferite și numeroase teste de viabilitate. Nu sunt ieftine, iar din această cauză producătorii nu-și permit să se joace cu calitatea.