miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăCultură„Pasărea măiastră”, Maria Tănase-109...

„Pasărea măiastră”, Maria Tănase-109 ani de la naștere

La 25 septembrie 1913, Maria Tănase, marea stea a folclorului românesc se năștea în Mahalaua Cărămidari din București. După tată, provenea din Mierea-Birnici, o localitate aflată la limita dintre județele Dolj și Gorj.

Maria Tănase a ajuns să cânte după ce a fost descoperită întâmplător de un foclorist la birtul unde lucra pe post de casieriță. A lucrat apoi la Teatrul Cărăbuș ca Mary Athanasiu, pentru că marele Constantin Tănase (nu aveau nicio legătură de rudenie) a spus „nu pot fi 2 Tănase pe afiș”.

Maria Tănase a imprimat cu Harry Brauner la radio, dar legionarii îi vor arde plăcile spunând că „își bate joc de folclor”.

Maria Tănase a cântat la Istanbul, la Taksim, la Expoziția de la New York, a fost iubita lui Constantin Brâncuși, Nicolae Iorga numind-o pasărea măiastră. A lucrat ca agent secret pentru România, când în fruntea SSI s-a aflat Eugen Cristescu. Atunci era îndrăgostită de un spion francez, care lucra ca jurnalist acoperit. Acesta, a revenit în România în 1950 a șef al agenției France Press pe Balcani (acoperit al spionajului francez) și a reușit să o salveze de sancțiunile comuniștilor care apoi au făcut-o un fel de bun cutural al lor, ea cântând pentru muncitori și țărani. S-a căsătorit târziu cu Clearhos Sakelariu, un avocat grec scăpătat,

A murit de cancer la București, la 22 iunie 1963, lăsând ca testament să fie săpată în Dobrogea o fântână pentru călători însetați. Primarul Comunei Călărași, Dolj, inima „Saharei Olteniei”, Vergică Șovăilă a construit în memoria sa, în comuna doljeană o asfel de fântână nu departe de Primărie.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.