Pelaghia Roșu, Eroina Moților, 152 de ani de la moarte

Dacă Moldova se poate mândri cu Hermiona Asaki iar Muntenia cu Ana Ipătescu, Țara Moților o are pe eroina Pelaghia Roșu. Am menționat aceste prezențe feminine în contextul revoluției de la 1848-1849 în spațiul românesc.

Pelaghia Roșu era fiica unui jude sătesc din Mărișel, Cluj, școlită la Budapesta, care a ales să fie învățătoare în sat.

În contextul radicalizării luptei revoluționare din Transilvania când maghiarii lui Kossuth au refuzat recunoașterea drepturilor românilor, Avram Iancu, Axente Sever, Ioan Dobra, Ioan Buteanu au ales să fortifice Apusenii, opunându-se lui Lajos Csany, comisar de nge, maiorului Hatvany și altor lideri militari care doreau să înăbușe sângeros lupta românilor.

Fiul Pelaghiei Roșu, Indrei Roșu era tribun într-una din legiunile lui Avram Iancu. Pelaghia Roșu, aflând că trupele maghiare vor să atace Mărișelul, a mobilizat femeile din sat și au atacat călare detașamentele maghiare, care văzând cavaleria femeilor coborând dinspre dealuri a crezut că sunt trupe moțești de rezervă (luptele principale era la Abrud și în alte zone) și au rupt rândurile fugind.

Pelaghia Roșu a fost decorată de Împăratul Franz Josepf primin 100 florini de aur, iar Indrei, fiul ei a primit pentru serviciile sale, crucea de aur.

Pelaghia Roșu, Eroina Moților a murit la 10 iulie 1870, la Mărișel. Moții i-au pus o troiță de lemn, dar după 1900, româncele din Abrud au decis să plătească o troiță de piatră. Pentru ca autoritățile să nu o confiște, instalarea troiței pe mormânt s-a făcut noaptea.

Lasă un comentariu