Personalități rome contemporane au ajuns personaje în povești pentru copii

Pentru prima oară în România, au fost publicate patru cărți ilustrate pentru copii, ce au ca personaje principale personalități rome contemporane. Lansarea lor oficială are loc în 22 octombrie 2022, la Muzeul Național al Literaturii Române.

Ștefan Mihalache (Connect-R), Nicoleta Bițu, Sorin Sandu și Loredana Mihaly sunt cele patru personaje de poveste care și-au împărtășit poveștile de viață cu cei nouă tineri autori. Iar acestea au fost inspirația în crearea colaborativă a poveștilor în cadrul mai multor ateliere de scriere creativă, ce au avut ca îndrumătoare pe scriitoarea Iulia Iordan și jurnalista Delia Marinescu.

1800 de exemplare ale celor patru cărți au fost distribuite în mod gratuit în 450 de grădinițe. Peste 10000 de copii vor asculta aceste povești în comunități defavorizate din România.

Cărțile sunt disponibile gratuit, în format digital, în perioada octombrie 2022- martie 2023, pe site-ul asociației Cu Alte Cuvinte, pe pagina web a proiectului ROMA S/HEROES

Cărțile sunt însoțite de ghiduri pedagogice cu activități jucăușe și au fost distribuite în grădinițe prin intermediul asociației OvidiuRo. Cărțile și materialele pedagogice sunt completate de ateliere de formare online pe tema educației pentru diversitate și a identității de etnie pentru educatoarele care folosi cărțile. 

Ceea ce face acest proiect unic este că cele patru cărți au fost scrise de nouă tineri romi după ce au făcut cercetat și intervievat cele patru personalități rome pe care le admiră de când erau copii. 




Deși nu sunt într-un circuit comercial, cele patru cărți vor fi disponibile online, în format digital timp de șase luni de la lansarea lor, așa cum a fost cazul tuturor cărților pentru copii create la inițiativa asociației Cu Alte Cuvinte (CUAC).

Ce reprezintă aceste cărți?

Din punctul meu de vedere, acestea sunt patru dintre cele mai frumoase povești editate la noi în acest an, nu din motive estetice neapărat, pentru că aici oamenii nu se vor pune niciodată de acord, comerciale nici atât, ci pentru felul în care au fost concepute ele și mai ales încrederea cu care a fost împachetat procesul de scriere. Iată de ce nu ar trebui să fie scoase doar povești comerciale, „garantate” de cerința pieței, „neproblematice” etc. Pentru că și aceste povești au rolul lor: cresc scriitori, cresc cititori, cresc noi relații între ei, iar asta este esențial pentru a putea vorbi mai apoi despre „piață”. (Iulia Iordan, îndrumătoare și editor în cadrul proiectului).

Lansarea va avea loc în 22 octombrie, ora 11.00, în București, la Muzeul Literaturii Române. Evenimentul se bucură de prezența autorilor, ilustratorilor și a două personaje surpriză din cele patru cărți. 


„Lada de cărți” spune povestea Loredanei Mihaly, care a format prima generație de tineri romi activiști din Baia Mare și a acumulat 22 de ani ca profesor-mentor sub egida Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj. 

Cartea „Lada de cărți” este ilustrată de Ana-Maria Calistru și scrisă de Bianca Bărbosu, Andra Beatrice Dima și Florin Varga.

 

 

„Clopoțelul lui Nico” spune povestea Nicoletei Bițu, cunoscută pentru activismul său, timp de 31 de ani și pentru activitatea sa în organizații precum Romani CRISS, Open Society Foundation, Consiliul Europei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Comisia Europeană și Romano ButiQ.

Cartea „Clopoțelul lui Nico” este ilustrată de Oana Ispir și scrisă de Mirela Busuioc, Albert Morteanu și Georgiana Vatală.


„Să îți pui o dorință!” spune povestea lui Ștefan Mihalache, artist muzical cunoscut pentru  hituri precum ca „Dacă dragostea dispare“ (alături de Alex Velea), „Burning love“, dar și pentru asumarea publică a identității sale etnice ce a fost mediatizată de televiziuni naționale și internaționale. 

Cartea „Să îți pui o dorință!” este ilustrată de József Vass și scrisă de Francisca Călin.


„Suraj, copilul care a atins soarele” spune povestea actorului Sorin Aurel Sandu, care va rămâne în istorie pentru traducerea în premieră a unei piese de teatru a unui autor român în limba romani. Piesa este „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, și a fost pusă în scenă cu actori romi. 

Cartea „Suraj, copilul care a atins soarele” este ilustrată Georgiana Chițac și scrisă de Nicoleta Ene și Iasmina Stoican.

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti