Piața imobiliarelor, o nouă criză?

Piața imobiliarelor se îndreaptă spre o nouă criză. Faptul că autoritățile nu au un plan pentru gestionarea noului val pandemic afectează evoluția pieței în domeniul imobiliarelor.

De un an și jumătate, piața imobiliarelor este lovită de pandemie. În luna septembrie, toți proprietarii așteptau ca studenții care nu aveau loc în cămine să apeleze la garsoniere și apartamente. Deja, în universități, în luna septembrie începeau procedurile de cazare ale studenților admiși. Până acum, Ministerul Educației nu a dat nicio informare despre cum vor începe universitățile. La 1 octombrie deja este foarte posibil ca marile orașe care sunt și centre universitare să depășească pragul de 6 la mie. Atunci, în mod obligatoriu, se va trece la învățământ on-line. Faptul că nu s-au respectat măsurile de distanțare a făcut mai rău decât eșecul vaccinării. Faptul că vaccinații se infectează arată că vaccinurile experimentale nu reprezintă o armă eficientă contra pandemiei.

Este de așteptat ca piața imobiliarelor să stagneze. Studenții asigurau potențialii chiriași dar și forța de muncă în restaurante, pizzerii și alte afaceri mici.

Piața imobiliarelor s-a dezvoltat după 2008 și a continuat să crească, deoarece relocările forței de muncă au solicitat sporirea nevoii de locuire.

Așadar, o bună parte a banilor încasați din impozitul pe chirii intrați în bugetul de stat nu se vor mai regăsi nici în acest an.

Piața imobiliarelor în impas

Așadar, cum își va reveni piața imobiliarelor? În primul rând, prin scăderea chiriilor și a prețului de vânzare.

Creșterea facturilor la energie electrică și gaze naturale va lovi direct în sectorul imobiliarelor. Proprietarii cu multe apartamente vor trebui să suporte singuri costurile de întreținere. Vor ajunge să nu poată plăti ratele, fiindcă multe apartamente închiriate au fost cumpărate prin credite ipotecare.

Este de așteptat ca numărul executărilor silite să crească, iar proprietățile sechestrate să nu poată fi cumpărate, ceea ce însemană scoaterea lor din circuitul economic, Practic, băncile vor rămâne cu apartamente goale pe care nu au cui le vinde.

Lasă un comentariu