PNL în pragul ruperii? Orban știe de ce…

PNL se află în pragul scindării. Ludovic Orban declară că nu se mai regăsește în PNL. PNL este partidul istoric cu multe sciziuni. Mă refer aici și la secolul XIX și la perioada interbelică. Partidul Național Liberal pare scindat între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Primul și-a creat o rețea de aserviți, celălalt are oameni fideli. Primul a atras vechiul PDL, celălalt are mulți dintre vechii membri PNL.

În prezent, Ludovic Orban stă mai bine decât Florin Cîțu. Teoretic este al treilea om în stat, în timp ce Florin Cîțu conduce guvernul demis prin moțiunea de cenzură.

Liberalii nu pot controla majoritatea parlamemtară la mai puțin de un an de la ultimele alegeri parlamentare. Sau, la exact un an de la alegerile locale.

Ludovic Orban declară că Florin Cîțu va fi a doua nominalizare a lui Klaus Iohannis după ce Dacian Cioloș cel mai probabil va rata votul din Parlament.

PNL se poate rupe oricând

Liberalii nu știu cum va evolua situația. Va rupe sau nu Ludovic Orban partidul? În mod clar, Ludovic Orban nu vrea să pună în brațele PSD postul său de la Camera Deputaților. Dar nici nu vrea să aștepte să fie schimbat de echipa lui Florin Cîțu. Cert este că Ludovic Orban nu s-a izolat complet în PNL, deși atacurile la adresa lui s-au înmulțit. Nici Ludovic Orban nu i-a rămas dator lui Florin Cîțu.

Ruptura lui Orban de Klaus Iohannis este evidentă. Ludovic Orban știe că România este pe cale să alunece pe panta populismului. Totuși, Ludovic Orban ar putea susține alături de echipa fidelă lui o reluare a guvernării cu USR și UDMR. Poate cu ajutor de la PSD. PNL-Cîțu și AUR ar putea ajunge în Opoziție. Multe se pot întâmpla. Pare tot mai îndepărtată ideea anticipatelor. Mai degrabă, starea de urgență poate fi instaurată și Florin Cîțu să rămână premier interimar.

Lasă un comentariu