Poate fi renegociat PNRR în privința majorării pensiilor?

Deși Ministrul Muncii (PSD) și-a asumat că va conduce renegocierea PNRR la Bruxelles în privința majorării pensiilor, eurodeputatul Siegrfied Mureșan, de la PPE, unul din europarlamentarii români care face parte din comisiile cu profil financiar ale Parlamentului European dă de înțeles contrariul. Adică nu s-ar putea renegocia PNRR pe bază de „priorități politice” ci pe „priorități obiective”:

Legislaţia europeană este foarte clară. Modificările la PNRR sunt posibile, însă doar pe baze obiective, nu pe criterii politice. Invazia ilegală a forţelor armate ruse în Ucraina este o bază obiectivă, vedem cu toţii că sunt necesare investiţii în securitate energetică, în interconectori, în îmbunătăţirea eficienţei energetice şi în reducerea dependenţei de Federaţia Rusă. Orice propuneri de investiţii vor face statele membre în aceste domenii Comisia Europeană (CE) le va evalua în mod favorabil (…)Trebuie să creştem producţia în interiorul UE pentru a suplini importurile care ne vor lipsi din Federaţia Rusă şi din Ucraina. De aceea orice investiţii în agricultura din România, în infrastructură, inclusiv în sistemul de irigaţii, care vor duce la creşterea producţiei vor fi evaluate pozitiv de Comisia Europeană (…)Suma totală la dispoziţia totală a României pentru PNRR va fi făcută publică de Comisia Europeană acum, în luna iunie, în funcţie de creşterea economică înregistrată de România în anii 2020 şi 2021. Vom şti în cursul acestei luni suma finală de bani pe care o avem la dispoziţie. Dacă dorim să alocăm mai mulţi bani într-un domeniu evident trebuie să găsim în cadrul sumei ce ne stă la dispoziţie domenii în care să alocăm mai puţini bani, urmând ca după aceea CE să trebuiască să ne aprobe noul PNRR din nou în ansamblu, dar sunt convins că Comisia Europeană va aproba amendamente pe baze obiective legate de securitatea alimentară şi legate de energie rapid (…)Noi când am negociat legislaţia la nivel european am negociat-o cu nişte priorităţi clare – tranziţie spre economie verde, digitală, sprijin pentru economie, coeziune socială, teritorială, sprijin pentru modernizarea instituţiilor publice, inclusiv pentru construcţia, modernizarea de spitale, pentru modernizarea şcolilor, dar am lăsat intenţionat flexibilitate pentru statele membre, astfel încât să poată aloca banii în acele domenii în care au nevoie”.

Așadar, chestiunea renegocierii PNRR pentru majorarea pensiilor va fi un „cartof fierbinte” pe masa actualei coaliții de guvernare.

Lasă un comentariu