Povestea porcului din raport….versiunea de la Poliția Rutieră Giurgiu

Povestea porcului de Ion Creangă ne-a bucurat copilăria. Numai că, la Poliția Rutieră Giurgiu, povestea cu porcul are o conotație tragi-comică. Am râs mereu la bancurile cu polițiști. Povestea de la Giurgiu, din păcate, este cât se poate de reală.

Multă vreme am crezut că personajul Garcea interpretat de Mugur Mihăescu în cadrul show-urilor „Vacanța Mare” exagera comportamentul polițiștilor.

Îmi aduc o aminte de o poantă în care Garcea spunea că din remorca unei mașini implicate într-un eveniment rutier au căzut patru porci. Ei erau în mașina Poliției tot 4 colegi și așa au declanșat operațiunea „Fiecare polițist, un porc”. Adică fiecare să prindă câte un porc.

Numai că, recent la Giurgiu, a apărut recent povestea porcului solicitat în raport de un polițist. Sau versiunea reală a operațiunii „Fiecare polițist, un porc”.

Un tânăr agent de la Poliția Rutieră Giurgiu, angajat de patru ani, luându-se după un coleg mai în vârstă, care a făcut o glumă pe seama lui,   a întocmit un raport la 19 noiembrie 2021,  către superiori. În acest raport, cerea un porc a cărui greutate să fie proporțională  cu experiența sa de polițist:

Am onoarea să vă expun următoarele: Vă rog să aprobați repartizarea unui porc de craciun (așa a scris polițistul n.a.) conform ordonanței nr. 114/2018 din data de 17.11.2021. Având în vedere că am o vechime de 4 ani la Serviciul rutier Giurgiu, aș dori să aibă greutatea în jur de 160 kg. Față de cele expuse, rog dispuneți”.

Nu vreau să mă gândesc ce greutate ar fi trebuit să aibă porcul cuvenit unui polițist cu 20 de ani vechime.

Poliția Giurgiu a  oferit un comunicat:

Având în vedere apariția în spațiul public a unui raport întocmit de către un agent de poliție din cadrul IPJ Giurgiu, va comunicam faptul că au fost dispuse verificări cu privire la aceste aspecte, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsuri legale. Totodata, facem precizarea ca nu exista nicio prevedere legală în acest sens”.

Povestea porcului de la Giurgiu nu i-a plăcut Ministrului de Interne Lucian Bode

Pe vremuri, circula un banc despre cum milițienii dintr-un tren ar fi filat patru călători care înjurau regimul. Unul din călători, ca să facă o glumă, a tratat în secret cu un ospătar de la vagonul restaurant să aducă la ora 21.00 patru cafele.

Auzind cum ceilalți înjurau regimul, cel ce a pus la cale farsa le-a precizat că milițienii la ora 21 le vor trimite o cafea.

Cafeaua a venit și ceilalți au tăcut. Dimineața, când s-a trezit, milițienii îi spun celui ce făcuse farsa: „Aseară i-am luat pe ăia, dar lui sefu i-a plăcut gluma cu cafeaua și v-a lăsat să dormiți până dimineața”.

Am reamintit această glumă din anii 80-90 pentru că, din contră, Ministrului de Interne Lucian Bode nu i-a plăcut gluma cu porcul și a declarat:

Știți o expresie foarte cunoscută și folosită foarte des în limba română: când o zbura porcul. Ei, cred că această expresie i-a inspirat pe cei de la Poliția Rutieră Giurgiu și vreau să vă anunț că, până o zbura porcul, am decis să-i zbor eu pe câțiva din funcție.

Așadar, am decis încetarea împuternicirii șefului Serviciului rutier din cadrul IPJ Giurgiu, începând cu data de 26 noiembrie, și am decis declanșarea cercetării prealabile, în conformitate cu statutul polițistului, față de un ofițer și cinci agenți de poliție pentru se stabili existența sau inexistența unor abateri disciplinare”.

Așa că atunci când vom vedea „Siguranță și Încredere” pe mașinile Poliției, ar fi bine să ne gândim că în zilele astea poate că băieților ăstora în uniformă le zboară mintea la porcii de Crăciun și nu prea mai sunt atenți la infractori.

Lasă un comentariu