Prima formă a proiectului de buget pentru anul viitor a fost publicată

Duminică dimineaţa, cei care au vizitat site-ul Ministerului Finanţelor, au putut citi prima formă a proiectului de buget pentru 2022. Veniturile estimate conțin suma de 216,473 miliarde de lei. Cheltuielile sunt proiectate la nivelul sumelor de 493,215 miliarde de lei drept credite de angajament, respectiv 301,758 miliarde de lei credite bugetare.  Deficitul a fost proectat la suma de 85,285 miliarde de lei. În proiectul de buget, din taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi alocată suma de 20,397 miliarde de lei  pentru bugetele locale. Defalcarea sumelor se va face astfel:

  • 3,156 miliarde de lei – cheltuieli descentralizate la nivelul judeţelor;
  • 8,875 miliarde de lei – cheltuieli descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti;
  • 600 de milioane lei – cheltuieli privind drumurile judeţene şi comunale, sumă repartizată pe judeţe;
  • 7,332 miliarde de lei – echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică.

Proiectul este astfel în consultare publică. El va intra de luni în discuția Parlamentului. Camera Deputaților este cameră decizională. Votul este proiectat după 25 decembrie 2021.

Lasă un comentariu