miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăStiri RomaniaStiri BucurestiPrimul pas spre înfrățirea...

Primul pas spre înfrățirea dintre Municipiul Roman din România și Municipiul Samothraki din Republica Elenă

Miercuri, 09 noiembrie 2022, la Palatul Parlamentului, s-a semnat Pactul de Amiciţie dintre municipiul Roman din România, reprezentat de primarul Leonard Achiriloaei şi Municipiul Samothraki din Republica Elenă, reprezentat de viceprimarul Ioannis Glinias.

Invitația semnării acestui Pact de Amiciție a fost adresată celor două părți semnatare de către domnul conf.univ.dr.ing. Dragoş Gabriel Zisopol, Preşedintele Uniunii Elene din România şi Deputatul minorității elene din Parlamentul României.

Evenimentul remarcabil s-a bucuat de prezența deputatului Laurenţiu Dan Leoreanu, Preşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine, Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, prezența doamnei Sonia Vasiliadou, Preşedintele Consiliului Municipal din Samothraki, domnul Georgios Stafylakis, directorul Organizaţiei de Turism a Greciei – Biroul România, domnul Dan Dimitriu, preşedintele Filialei Roman a Uniunii Elene din România.

„Pactul de Amiciţie stabilește deschiderea de noi posibilități pentru raporturile de colaborare în domenii de interes reciproc și întărirea legăturilor de prietenie la nivelul comunităților din cele două comunităţi”, este punctul de vedere al Uniunii Elene din România prezentat pe pagina oficială de Facebook a UER.

Pentru iubitorii de istorie, trebuie amintit că pe Insula Samothraki, a fost descopeită una din cele mai frumoase statui ale Antichității clasice, Nike din Samothraki (Victoria din Samothraki). Statuia, descoperită fragmentar, stătea la prova unei corăbii grecești (triremă), iar pe monedele de epocă era prezentată ca sunând dintr-o trompetă.

Municipiul Roman apare menționat în sursele externe în Cronica lui Nestor și în Letopisețul Novgorodului la anul 1387. Primul document intern este datat 3o martie 1392.

Municipiul Roman are numele pus în legătură cu Roman I Mușat, domnul Moldovei între 1391-1394.

Așadar, un oraș emblematic pentru istoria Greciei și un oraș emblematic pentru istoria României, Roman, au făcut primul pas spre înfrățire.

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.