Foarte multe persoane care nu au avut tangente sau care nu au vizitat un camin batrani considera acest loc ca fiind unul obscur. In ciuda miturilor care se vehiculeaza despre aceste spatii, atat personalul cat si mediul ambiant sunt organizate in baza interesului rezidentilor. Nevoile principale ale acestora sunt centrul obiectivelor unui astfel de camin. Iata cateva dintre principalele obiective:
- Participarea la viata sociala. Internarea intr-un centru pentru persoane vartnice nu este acelasi lucru cu internarea intr-un centru de detentie. In masura in care acestia sunt apti, ei se pot deplasa in exteriorul caminului si pot desfasura activitati pe cont propriu. Caminele stimuleaza si incurajeaza participarea la viata sociala in masura in care si acestea isi doresc.
- Mentinerea legaturilor cu familia. Rudele persoanelor varstnice joaca un rol foarte important in viata acestora. Bucuria cu care isi strang nepotii in brate sau zambetul de pe buzele lor dupa ce au fost vizitati de copii sunt incomparabile. Caminele destinate persoanelor varstnice faciliteaza mentinerea legaturilor interumane si asigura toate mijloacele posibile pentru ca acest lucru sa se faca posibil. Spre exemplu, unele camine de batrani au sali cu acces nelimitat la internet unde persoanele pot lua legatura constat cu cei dragi.
- Sa le ofere siguranta. Fiecare camin batrani functioneaza in baza unei legislatii riguroase si a unor autorizatii. Siguranta fizica este pusa pe primul plan in acest centre, iar personalul calificat este foarte bine instruit in acest sens.
- Sa le fie respectate drepturile. Fundamentul centrelor pentru persoanele varstnice este respectarea tuturor drepturilor. Integritatea si demnitatea persoanei varstnice trebuie respectate in absolut orice situatie sau circumstanta. De asemenea, specialistii si personalul auxiliar cunosc foarte bine aceste obiective dupa care functioneaza caminul.
Ingrijiri de specialitate intr-un camin batrani
Ingrijirea persoanelor varstnice implica mai multe aspecte. Din punct de vedere social, persoanelor in varsta li se ofera posibilitatea intr-un camin batrani de a socializa cu ceilalti rezidenti si de a mentine o legatura permanenta cu cei dragi. Toate aceste lucruri nu sunt doar posibile, ci sunt incurajate si exista numeroase forme prin care sa fie stimulate sau facilitate.
Activitatile desfasurate in grup sunt un exemplu potrivit de modalitate prin care se incurajeaza socializarea. Crearea unor relatii mai profunde intre membrii caminului ii poate face sa se simta mai curand acceptati si sa se simta in largul lor. Impartasirea experientelor cu covarstnici poate fi o forma de terapie pentru persoanele in etate.
Dispozitivele cu acces la internet nelimitat, precum calculatoarele sunt un exemplu pentru modul in care rezidentilor li se faciliteaza mentinerea legaturilor cu cei dragi. Pe langa aceste nevoi sociale pe care le intrunesc caminele, se adauga si ingrijirile medicale.
Personalul specializat se va asigura ca starea lor de sanatatea sa fie in permanenta sub control. Este foarte important pentru persoanele varstnice sa se simta in siguranta din punct de vedere medical. Acest lucru le poate oferi o stare de liniste si confort psihologic.
Ingrijirea sufletului este o alta forma de asistenta de care cei in varsta au nevoie. Posibilitatea de a participa la slujbe si de a fi consiliati spiritual este foarte importanta in aceasta perioada a vietii.