Propunerea lui Dacian Cioloș a căzut previzibil

Propunerea lui Dacian Cioloș pentru a forma un guvern minoritar monocolor a căzut. Numai 88 de voturi au fost pentru. 188 voturi au fost împotrivă. Evident, au votat numai parlamentarii USR.

Propunerea avea toate șansele să cadă. Ieri, un singur candidat la portofoliul ministerial a primit aviz favorabil.

Florin Cîțu, premier intermiar și demis spune că propunerea lui este o negociere cu toate partidele și reprezentanții minorităților, fără AUR.

Urmează consultări la Cotroceni. Nu înainte ca azi, la Cotroceni să se ia decizii cruciale pentru depășirea crizei sanitare din România.

Dacian Cioloș se aștepta la acest rezultat. Oricum, numai prezența Ioanei Mihăila, a lui Dan Barna sau a lui Stelian Ion erau de ajuns încât să ducă la respingere.

În mod clar, USRPLUS va rămâne în Opoziție. PNL și PSD, măcar parțial, cu UDMR și minoritățile ar putea încerca un guvern sub egida PNL.

USRPLUS nu mai este oficial un partener în nicio negociere. Este clar un element negativ pentru partidul care este de 5 ani în Parlament.

Indiferent de ce guvern vine, în Guvern, instituțiile administrației centrale și județene există o rețea de funcționari publici transpartinică menită să supraviețuiască oricărei schimbări. Din teritoriu vin nume controversare ca secretari de stat sau directori de instituții deconcentrate.

Ba chiar, în trecut, cei din teritoriu au bătut cu pumnul în masă pentru un Minister. Ca atunci când Arsene de la PSD Neamț a zis că vrea ca Andrușcă să fie Ministru. Nu mai reproduc aici calificativul pe care l-a folosit la adresa lui. În niciun caz, nu era potrivit pentru un ministru.

Dacian Cioloș rămâne europarlamentar și lider al USRPLUS. Ar putea fi o voce a Opoziției și să aștepte vremuri politice mai bune.

Lasă un comentariu