România și-a ales avocații care o vor reprezenta la ICSID în arbitrajul de investiții având 44 de reclamanți

Date:

Pelinari & Pelinari reprezintă România într-un litigiu arbitral investițional care se va judeca în conformitate cu regulile de arbitraj ale Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții, instituție care face parte din grupul  Băncii Mondiale, cu sediul la Washington, SUA. Alături de Pelinari & Pelinari, din consorțiul constituit pentru a apăra interesele României, fac parte și Dechamps International Law și 3 Verulam Buildings din Londra.  

Litigiul arbitral a fost inițiat de 44 de Reclamanți care au dezvoltat în România proiecte în domeniul energiei regenerabile: 15 companii din Italia, Grecia, Luxemburg, Germania, Turcia, Republica Cehă și Cipru, un fond de private equity și 28 de persoane de cetățenie greacă, italiană și cehă. Aceștia acuză nerespectarea protecției conferite de Tratatul Cartei Energiei (Energy Charter Treaty), un acord internațional de investiții care stabilește un cadru multilateral pentru cooperarea în industria energiei, prin modificările legislative pe care România le-a adoptat în perioada 2011 – 2014.  

Acest caz este unul complex atât din perspectiva problemelor de drept substanțial, național și al Uniunii Europene, cât și a problemelor procedurale pe care le ridică, fiind o speță cu 44 de reclamanți. Întrucât regulile privitoare la procedura și managementul de caz ale arbitrajului de investiții nu au fost concepute pentru aceste cazuri colective, se preconizează a fi un caz ieșit din tipare, care poate crea jurisprudență de referință la nivelul dreptului internațional al investițiilor.  

„Deși am lucrat în cadrul mai multor dosare de arbitraj internațional în afara României, actuala provocare este una pe care o așteptam de ceva vreme – ca avocat în arbitraj internațional, nu există o mai mare onoare decât cea de a-ți reprezenta propria țară. Am adus alături o echipă pluridisciplinară, cu o experiență cumulată de peste 50 de ani în arbitrajul internațional și de investiții.’’ Alexandru Stănescu, Esq. LLM, MBA,  membru în echipa de coordonare a consorțiului ce reprezintă România.

ICSID  este una din cele cinci instituții ce formează Grupul Băncii Mondiale, fiind o structură care oferă servicii de arbitraj instituționalizat unice și extrem de valoroase  pentru rezolvarea internațională a disputelor investiționale.

Cauzele în care investitori străini pornesc un litigiu arbitral investițional împotriva țării gazdă, în baza unor tratate internaționale, au o frecvență mai redusă comparativ cu arbitrajele internaționale comerciale, provocatoare atât prin complexitate cât și prin tipicitate.

managing partner  Pelinari & Pelinari

„Acest litigiu arbitral reprezintă o noutate în istoricul cazurilor ICSID din perspectiva numărului mare de reclamanți și, deci, și din perspectiva complexității juridice a argumentelor la care vom răspunde: este ca și când ai juca o partidă de tenis cu 44 de jucători de cealaltă parte a fileului.

Desigur, este o provocare serioasă din punct de vedere profesional când ai fost mandatat să aperi propria ta țară, și este o plăcere sa lucrezi si cu și contra câtorva dintre cele mai bune echipe de avocați din lume. Vom aborda acest litigiu așa cum știm noi mai bine: temeinic, cu maximă atenție, fără loc de eroare. Cand faci absolut totul cât poți de bine, de obicei, rezultatele nu întârzie să apară. Experiența pe care am acumulat-o în cei douăzeci de ani de profesie, timp în care am reprezentat clienți publici și privați în arbitrajul internațional, va contribui în mare măsură în acest litigiu arbitral investițional”. Andrei Pelinari, Esq. LLM, FCIArb, managing partner  Pelinari & Pelinari – liderul  consorțiului ce reprezintă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Noutati

Subscribe

Publicitate

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Alte stiri

5 octombrie-Ziua Educației

Ziua Educației este zi liberă pentru elevi și profesori....

Zaharia Stancu, scriitorul pe nedrept uitat

La 5 octombrie 1902, la Salcia în Județul Teleorman...

Dinicu Golescu și speranța modernizării

La 5 octombrie 1830, murea boierul luminat Dinicu Golescu....

Vaclav Havel și tradiția rezistenței

La 5 octombrie 1936, se năștea la Praga, în...