miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăSportSă ne amintim de...

Să ne amintim de Prințul din Trivale: Nicolae „Gicu” Dobrin

Dacă soarta nu-l răpea la 26 octombrie 2007, Nicolae Dobrin, născut la 26 august 1947, ar fi împlinit 75 de ani. Este greu să scrii despre una din minunile, la propriu ale forbalului românesc și de legenda Piteștiului.

Deși, misterios, că nu a jucat un singur minut la Mundialul din Mexic 1970, când tricolorii se întâlneau cu Pele &Co (s-a speculat că ar fi fugut din cantonament pentru escapade nocturne, fie că unul din dinamoviștii Nunweiller l-ar fi „cântat” la durul Angelo Niculescu, antrenorul care „ardea” palme jucătoriloc cu eleganța cu care zâmbea), Nicolae Dobrin a avut un stil de joc fermecat. I se lipea mingea de picior la driblling, avea un ochi de lunetist, în sensul că se uita apoi dădea pasa acolo unde se uita. Însuși legenda Mario Kempes de la Valencia se ferea de el la înfruntările directe.

Inter Milano ar fi dat 250 000 dolari (se spunea că New Holland ar fi promis o linie nouă la Semănătoarea lui Ceaușescu) iar Real Madrid (cu legendarul Santiago Bernabeu în leadership), 2 milioane de dolari și o nocturnă nouă dacă „Gicu” Dobrin ar fi îmbrăcat tricourile acestor cluburi. Se spune că Nicolae Ceaușescu ar fi spus că Dobrin era „tezaur viu” național. A preferat să-l îngroape în cenușiul comunist. Așa se face că Nicolae Dobrin a jucat numai la Pitești, Târgoviște și Botoșani. A dus titlul în Pitești de două orim a făcut minuni la Târgoviște și la Botoșani. A fost antrenor jucător până în 1986, deci până la aproape 40 de ani. A fost, de departe, cel mai bum milocaș ofensiv pe care l-a avut fotbalul românesc și legenda fotbalului argeșean.

Încă ceva: Vestita țuică din comunism cu acele două prune pe etichetă era numită „ochii lui Dobrin”. Culmea este, că deși s-a speculat că Dobrin bea țuică, soția sa, după moartea idolului din Trivale a spus că Dobrin nu bea niciodată țuică.

Cei de la Botoșani își amintesc că însuși „Prințul” ar fi zis la primirea unei damigene de țuică de la echipă, pe când era antrenor acolo, că prefera un vin bun să-l „cânte” până dimineața.

Este de ajuns să citești ce a scris nemuritorul Ioan Chirilă despre marele Dobrin ca să vrei să vezi un meci înregistrat cu inegalabilul piteștean.

La un moment dat, Dobrin urma să joace la Universitatea Craiova, dar nu se știe de ce a picat transferul lui.

La 15 ani de la decesul său, Prințul este alături de argeșenii săi, veghind din mormântul său din cimitirul de lângă Trivale,

- Publicitate -

Reduceri la ANVELOPE auto pe Vadrexim.ro !

Noutati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.