Schimbarea la Față: Dumnezeirea Mântuitorului

Biserica Ortodoxă Română celebrează azi o mare sărbătoare. Mântuitorul Hristos și-a luat ucenicii de încredere, între care și Simon Petru, mergând pe Muntele Tabor. Aici, Hristos a fost înconjurat de slavă, a fost văzut de Petru stând de vorbă în lumină cu Moise și Ilie iar fața sa fiind schimbată în lumină și sfințenie.

Grecii acordă o mare atenție sărbătorii numită Hagia Metamorphosis. De ce a fost nevoie de o nouă dovadă a Dumnezeirii lui Hristos? La Botez, Duhul Sfânt a venit ca porumbel iar glasul lui Dumnezeu a spus clar: „Acesta este Fiu Meu în care am binevoit…” Sfântul Ioan închis înainte de execuție ar fi trimis și el apropiați să întrebe dacă Iisus este Hristosul, Mesia, Mântuitorul sau trebuie așteptat altcineva?

Practic, Schimbarea la Față este ultima minune prin care Dumnezeu a a arătat clar că Iisus este Fiul lui Dumnezeu. Petru, profund afectat de viziune a spus că el ar vrea să facă trei colibe pentru Iisus, Moise și Ilie, crezând că aceștia au venit pe Pământ. Iisus l-a înțeles și nu l-a mustrat. Petru a vorbit practic transfigurat și afectat de viziunea asta supranaturală.

Se spune că un ucenic iconar dădea proba trecerii la calitatea de meșter prin realizarea icoanei Schimbării la Față.

Tradiția spune că Moise și Ilie i-au confirmat lui Iisus faptul că va trebui să suporte patimi și să moară pe cruce.

Dacă Sfântul Dumitru marchează sfârșitul toamnei, Schimbarea la Față atestă începutul ei. La 1 septembrie este anul nou al bisericii. De azi, creștinii nu mai spală rufe la râu, nu se mai scaldă în râuri. Nici animalele, teoretic nu mai trebuie scăldate în apele curgătoare.

În plus, se fac pomeniri, mai ales când ziua este sâmbătă. Este interzis spălatul iar ținerea sărbătorii binecuvântează pe cei cei ce o celebrează. Până la 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, femeile mai pot să culeagă plante tămăduitoare.

Lasă un comentariu