Șeful DIM trecut în rezervă! Ce implicații are acest gest?

Generalul locotenent cu trei stele Marian Sima va trece în rezervă, începând din 26 iunie 2022. El comanda structura DIM-Direcția de Informații Militare, subordonată DGIA, Direcției Generale de Informații a Armatei. Decretul a fost semnat azi de către Președintele României.

Evident, nu au fost oferite explicații, iar în absența lor, este greu de presupus ce motive au stat la baza trecerii sale în rezervă.

Trecerea în rezervă a unui șef de structură militară, precum DIM, în condițiile în care avem un conflict militar la granița de nord și de sud-est a României nu poate trece neobservată. Tradiția istorică militară spune că un șef pleacă din fruntea unei structuri când nu mai poate efectiv să exercite comanda. România nu are stare de alertă, de urgență pe teritoriul său, dar un serviciu militar de informații este în alertă mereu, mai ales când la granițe este un conflict militar în desfășurare.

Așadar, să fie oare semnul că DIM nu a „percutat” corect la ordinele structurilor superioare din MAPN sau la deciziile politice ale CSAT și ale Președintelui României?

Analiștii militari spun că dacă este un conflict militar într-o țară vecină, iar la tine în țară are loc o schimbare de comandă într-o structură de informații, clar acolo, ceva nu a fost în regulă.

Aș da un exemplu: în februarie 1944, comandamentul militar german, nemulțumit de eșecurile repetate în război, a desființat Abwehr-serviciul secret militar și l-a trecut pe Amiralul Canaris într-un post mărunt la KriegsMarine, iar Abwehr, serviciul militar german a fost absorbit în SD, respectiv RHSA, serviciile secrete propriu-zise germane.

Lasă un comentariu