„Sergentul Șapte Frați” a plecat pe frontul eternității

Ni-l amintim pe Valentin Uritescu din „Noi, cei din linia 1”. Era sergentul Șapte Frați, filosoful companiei care a murit exact după 9 mai 1945, într-un din luptele de pe frontul de vest de după semnarea armistițiului.

Valentin Uritescu era născut la 4 iunie 1941, în Vinerea, Alba. A absolvit în 1963, fiind practic actorul care a prins marile filme istorice și de artă din cinematografia românească.

Chiar dacă a jucat la multe teatre din țară, Valentin Uritescu este omul cinematografului prin excelență.

I-am văzut filosofia de viață și puterea de înțelegere profundă a lumii într-o emisiune a lui Cătălin Ștefănescu, „Garantat 100%”, unde și-a expus viziunea despre lumea în care trăim într-un mod profund ardelenesc, fiindcă el asta a fost, un ardelean la București.

Ni-l aducem aminte și în rolul bunicului din „De ce are vulpea coadă”, în care țăranul ardelean își educa nepotul născut la București să nu uite originile. A fost printre ultimele filme pentru copii regizate înainte de 1989.

Valentin Uritescu avea o voce inconfundabilă, un talent nativ. Rolurile sale, inclusiv de „nebun” au rămas mărturie a trecerii sale prin cinematrografia românească.

La 4 iunie, actorul împlinise 81 de ani.

Lasă un comentariu