Sibiul găzduiește Festivalul „Cântecele Munților”

La Sibiu, a început astăzi, 2 august 2022, cel mai mare festival prin care se celebrează dansul, cântecul, obiceiurile și gastronomia. Festivalyul se numește „Cântecele Munților”. La festival, participă peste 600 de artiști din Mexic, Turcia, Serbia, Bulgaria și România. Aceștia își vor da pratic întâlnire, în periopada 2 -8 august la cea de-a 47-a ediție a „Cântecelor Munților”.

Festivalul se desfășoară în formatul consacrat în conștiința și imaginea națională și internațională, cuprinzând spectacole folclorice în aer liber, ateliere de dans, eveniment cu specific gastronomic și parada portului popular.

Ansamblul gazdelor, Ansamblul Folcloric Profesionist ”Junii Sibiului-Cindrelul” va deschide Festivalul oferind publicului o seară tradițională românească.

Începând de mâine 3 august în fiecare dimineață vor funcționa ateliere de dans, în Muzeul ASTRA din faimoasa Dumbravă a Sibiului, dincolo de Rășinari. Muzeul în aer liber va găzdui reprezentații folclorice ale ansamblurilor invitate.

Serile vor beneficia de spectacole în centrul Sibiului :

Pe bulevardul Nicolae Bălcescu va avea loc parada portului popular, vineri, 5 august, ora 18;

Piața Mare a Municipiului Sibiu rva găzdui înserile de 5, 6 și 7 august, de la ora 19, spectacole extraordinare, în aer liber.

Programul complet al manifestării se regăsește în acest link.

Ce au în comun Mexicul, Turcia, Bulgaia, Serbia, Bulgaria și România? În primul rând, în toate aceste state, civilizația muntelui joacă un rol fundamental. Există un folclor al munților, există o tradiție, există legende, eroi ai munților, există o civilizație a muntelui, aparte practic în cadrul fiecărei civilizații naționale.

În Mexic, revoluționarii se refugiau în Sierra (numele munților), în Serbia Bulgaria și România, munții au găzduit haiducii, revoluționarii și păstorii. Românii, bulgarii și sârbii au rezistat invadatorilor (maghiari, turci, austrieci), adăpostindu-se în munții Carpați și Balcani care se găsesc pe cuprinsul acestor țări. ÎnTurcia, podișul muntos al Anatoliei și vecinătatea Caucazului au făcut ca zona de munte să fie una de maxim interes istoric, politic, militar și cultural.

Până în 1922, când turcii au respins armata greacă ajutată de englezi (grecii după 1918 dorind să ocupe Constantinopolul și Ankara), luptele armatei naționale conduse de Kemal Mustafa Ataturk au opus o rezistență în munți.

Așadar, civilizația muntelui îi unește pe participanți ăntr-o manifestare culturală devenită deja tradițională.

Lasă un comentariu