Situația piețelor de energie pe fondul războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina are repercusiuni asupra întregii Europe. Producția și exporturile de energie joacă un rol uriaș în economia Rusiei. 

În același timp, Rusia este un jucător important pe piețele mondiale de energie – nu doar în ceea ce privește petrolul, ci și gazele naturale și cărbunele – Europa fiind deosebit de vulnerabilă la schimbările în aprovizionarea cu energie a Rusiei. 

Din acest motiv, chiar dacă Occidentul ar putea provoca mari prejudicii Rusiei prin sancțiuni la exporturile rusești de energie, până acum Statele Unite și Europa au fost reticente în a impune cele mai dure controale asupra energiei. Cu toate acestea, în ciuda puținelor sancțiuni directe asupra produselor energetice rusești, piețele de petrol și gaze au fost tulburate de la invazia rusă a Ucrainei, contribuind la creșterea prețurilor și a inflației în întreaga lume. 

Prețul gazelor influențează prețul electricității, ceea ce are, de asemenea, urmări asupra consumatorilor casnici. Pentru a afla mai multe despre cât costă un kilowatt, vezi pe Cez Info articolul.

Pe măsură ce Occidentul găsește modalități de a se îndepărta de aprovizionarea cu energie rusă și Rusia devine mai izolată de economia mondială, vor exista efecte masive pe termen lung pentru producția de energie a Rusiei.

Exporturile de hidrocarburi domină veniturile externe obținute de statul rus. Veniturile din petrol și gaze naturale au reprezentat 45% din bugetul federal al Rusiei în 2021, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. 

Petrolul domină veniturile pe care statul rus le primește sub formă de redevențe și este de departe cel mai important export al Rusiei, reprezentând aproximativ jumătate din veniturile din export. Dacă adăugăm exporturile de gaze naturale și cărbune ale Rusiei la exporturile sale de petrol, exporturile totale de energie reprezintă aproximativ două treimi din veniturile din export ale țării înainte de pandemie.

Cum afectează sancțiunile UE sectorul petrolier al Rusiei?

Rusia exportă deja mai puțin petrol din cauza sancțiunilor. 

Deși este dificil să se obțină estimări exacte din cauza opacității din jurul exporturilor de petrol rusești, volumul total de petrol despre care discutăm poate fi de aproximativ jumătate de milion de barili pe zi în aprilie sau, eventual, până la trei milioane de barili pe zi – și să crească în viitor. 

Nu pare mult, dar pe o piață a petrolului de 100 de milioane de barili pe zi are efecte mari asupra prețurilor. Deoarece cele mai multe exporturi de petrol sunt pe piața globală, începem să vedem că petrolul rusesc merge către alte țări care sunt mai dispuse să accepte aceste importuri – cum ar fi China și India. 

Situația cărbunelui este similară și a existat o creștere a prețului cărbunelui și o creștere a exporturilor de cărbune rusesc către China și scăderi ale importurilor de cărbune din vest din Rusia. 

- Publicitate -

Farmacia online Dr.Max

Super Oferte la ANVELOPE pe Vadrexim.ro !
Ortodont
ITexclusiv.ro
Stiri Romania
vopsea
Taxi Heathrow
mutari mobila
Servicii deratizare, Dezinsectie, Dezinfectie
Clinica stomatologie Bucuresti